Statul român trebuie să dea înapoi banii încasați din CAS la pensii
Peste 200.000 de pensionari au primit mai puțini bani luna aceasta, din cauză că Guvernul a apucat să tipărească taloanele de pensie, cu tot cu reținerea de 10% pentru plata asigurării de sănătate. Legea se aplica în cazul celor cu pensii mai mari de 4.000 de lei și a fost declarată neconstituțională de CCR la sfârșitul lunii decembrie. În total se estimează că ar fi vorba de aproximativ 80 de milioane de lei.
La finalul lunii decembrie 2022, judecătorii CCR arătau că mai multe prevederi din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 ce instituia obligativitatea plăţii asigurărilor de sănătate pentru persoanele care obţin venituri din pensii mai mari de 4.000 de lei lunar, sunt neconstituţionale.
„În decembrie, CCR a spus că Guvernul nu trebuia să rețină contribuția la sănătate pensionarilor cu pensii peste 4000 lei, diminuându-le astfel cuantumul pensiei (nu pot fi afectate drepturi prin ordonanțe de urgență). Așa cum a făcut tot anul 2022. Banii trebuie să fie returnați pensionarilor vizați. Toți banii, din ianuarie 2022 până în decembrie 2022”, a comentat Violeta Alexandru, fostul ministru al Muncii
Aceasta a arătat că ar trebui pusă presiune pe guvern pentru ca sumele oprite deja din aceste pensii să fie returnate cât mai rapid pensionarilor afectați.
„Acum, nu peste 2, 3 ani, Guvernul sperând că, între timp, oamenii renunță/uită. Sigur, nu mai poate reține (așa cum a făcut-o în 2022) aceste sume de acum înainte (adică din ianuarie 2023), dar nici să îl lăsăm să îi păcălească pe acești oameni, de la care deja s-au încasat contribuții și să nu le dea banii înapoi, după decizia CCR. Acești bani, reținuți în 2022 pensionarilor cu pensia peste 4.000 lei, sunt acum ilegal în conturile Guvernului. Și s-au folosit de ei”, a susținut Violeta Alexandru.
Pentru a se reglementa eroarea, Guvernul trebuie să emită actul normativ ce detaliază procedura de returnare a sumelor reținute.