STB vrea să dea 40 de milioane de lei doar pe schimbarea linoleumului
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, şi-a reiterat, marţi, convingerea că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a realizat la STB un control politic, menţionând că schimbarea linoleumului din mijloacele de transport în comun ar necesita 40 de milioane de lei, pe care autoritatea locală nu îi are.
„Este în mod evident un control politic. Eu nu prea fac comentarii politice, dar de data asta este evident. Din toate locurile de joacă din Bucureşti s-au ales cele ale Primăriei Capitalei. Eu merg cu fetiţa într-un loc de joacă din Sectorul 5 şi este mai rău decât cel al Primăriei Capitalei, de exemplu. După aceea au urmat spitalele. Acum urmează autobuzele şi probabil că vor urma alte zone ale activităţii noastre”, a arătat edilul general într-o declaraţie acordată presei.
El a menţionat că 150 de angajaţi ai STB lucrează în autobaze, în depouri şi la capetele de linie pentru a asigura curăţenia în vehiculele de transport în comun.
„Curăţenia se face. Nu este la standardele pe care le vrem, pentru că asta ar necesita nişte investiţii pentru care în momentul acesta nu avem bani. Pe de altă parte, ne-am dori să schimbăm linoleumul din toate tramvaiele şi din toate autobuzele, pentru că sunt unele unde lucrul acesta nu s-a mai întâmplat de 10-15 ani. Dar nu avem 40 de milioane de lei în momentul acesta ca să îl schimbăm. Nu e neapărat o problemă de curăţenie, ci de cum arată de fapt. (…) Nu este mizerie. Este rezonabil. Eu merg cu transportul public. Merg cu autobuzul”, a spus el.
Potrivit edilului general, circulaţia mijloacelor de transport în comun a fost perturbată luni, ca urmare a faptului că 80 au fost scoase temporar din circulaţie. În ce priveşte concedierea celor 220 de angajaţi ai STB care au participat la greva din ianuarie, Nicuşor Dan a precizat că aceştia nu au respectat contractul colectiv de muncă şi că bucureştenii nu au avut timp de cinci zile transport în comun.
„Acei oameni au încălcat contractul individual de muncă. Vă aduc aminte că, în luna ianuarie, bucureştenii, timp de cinci zile, nu au avut transport public de suprafaţă. Oamenii aveau nişte obligaţii. Greva este un instrument absolut legal, legiferat în România. Dacă este un sector, cum este cel de transport public, trebuie să asiguri 30% din capacitate. Nu au asigurat. Oamenii aceia aveau un contract individual de muncă, nu l-au respectat. În contractul acela era o sancţiune care spunea ‘concedierea’ – s-a aplicat”, a precizat el.
Luni, ANPC a anunţat că inspectorii săi au reluat controalele la STB şi, după ce au verificat peste 700 de autobuze, troleibuze şi tramvaie, au decis scoaterea temporară din circulaţie a peste 80.
Conform ANPC, mai mult de 85 de tramvaie nu sunt dotate cu rampă de acces pentru persoane cu dizabilităţi.
Pe de altă parte, unele vehicule aveau urme de uzură: elemente crăpate/lipsă, geamuri sparte, podea înfundată, şuruburi slăbite, linoleum dezlipit şi îndoit, scaune deteriorate, unele cu tapiţeria ruptă, uzată, neigienizată, îmbâcsită de praf, mânere lipsă, rupte, fără protecţie, scaune cu structură din lemn exfoliată, podea cu aplicaţii suplimentare de linoleum, ceea ce prezintă pericol de împiedicare, geamuri cu inscripţii, burdufe deteriorate neigienizate corespunzător.
Totodată, ANPC a anunţat că a descoperit utilizarea pentru igienizare a unor materiale (cârpe, mopuri etc.) insalubre, a unor chiuvete pentru igienizarea materialelor cu rugină şi praf în exces.