Ștefan Ioniță – dezvăluiri la „Drumuri cu prioritate“. Cum s-a „născut“ Autostrada Bucureștiului și ce se întâmplă cu lotul Lețcani – Ungheni
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/stefan-ionita-la-drumuri-cu-prioritate.jpg)
Emisiunea „Drumuri cu prioritate“, realizată de Ovidiu Barbier în colaborare cu Puterea.ro, a fost și aseară la înălțime, oferind informații interesante despre proiectele de infrastructură rutieră din România, dar și unele poate mai puțin cunoscute despre activitatea Centrului de Studii Tehnice Rutiere şi Informatică (CESTRIN). Asta pentru că invitat special a fost Ștefan Ioniță, președintele Consiliului de Administraţie al CNIR și director executiv al CESTRIN.
Ștefan Ioniță – dezvăluiri la „Drumuri cu prioritate“. Un profesionist cu o experiență de peste două decenii în domeniul infrastructurii rutiere, după ce a activat în cadrul unor instituții-cheie ale statului român, Ștefan Ioniță a vorbit deschis despre activitatea sa de la CESTRIN, dar și despre proiectele care țin de CNIR. Mai ales că întrebările celor care au urmărit emisiunea au curs pe bandă rulantă.
Cel mai abordat subiect a fost lotul de autostradă dintre Lețcani și Ungheni (parte din A8), „mărul discordiei de la CNIR“ care a dus, cel mai probabil, la îndepărtarea lui Cătălin Urtoi din funcția de președinte al CA. Ștefan Ioniță s-a dovedit însă diplomat în răspunsuri, menționând de fiecare dată că el se află la emisiune în calitate de director executiv al CESTRIN, dar că poate oferi un răspuns din vasta sa experiență în domeniul infrastructurii rutiere.
Lotul Lețcani – Ungheni, la licitație cât mai curând posibil
Legat de lotul de autostradă dintre Lețcani și Ungheni, Ioniță a precizat că el va fi lansat la licitație „cât mai curând posibil“. „Așteptăm ca documentația să fie finalizată în conformitate cu cele mai bune practici. Nu trebuie să punem o presiune pe tehnic, să spunem, domnule generează repede documentațiile că știm noi că sunt gata. Noi, din postura de Consiliu de Administrație, trebuie să ne asigurăm că sunt îndeplinite toate premizele. Cineva își pune semnătura pe acele note de fundamentare pe care le înaintează și spune că toți pașii sunt în regulă“, a afirmat Ștefan Ioniță.
Moderatorul emisiunii a ținut însă să menționeze că documentațiile au fost semnate de absolut tot ce înseamnă partea tehnică din CNIR, „mai puțin de către domnul Budescu“ (Gabriel Budescu, directorul general al CNIR). „Ele există semnate și mai este doar semnătura lui Budescu în joc în momentul ăsta de vreo câteva săptămâni, cel puțin de când s-a schimbat conducerea CA“, a insistat Ovidiu Barbier. „Au făcut scandal pe la București că nu-l vor pe Cătălin Urtoi ca președinte în CA, s-a rezolvat și asta, acum ce mai așteptăm? Trebuie semnate și trimise la Consiliul de Administrație. Dar poate nici măcar de Budescu nu depinde chestia asta, adică cineva îi ține mâinile legate“, a adăugat moderatorul.
Ștefan Ioniță – dezvăluiri la „Drumuri cu prioritate“. „Ce director general nu și-ar dori să iasă cu un asemenea obiectiv imediat“
Tot legat de lotul cu pricina, Ștefan Ioniță a precizat că în cadrul ședinței CA al CNIR de zilele trecute au fost aprobate o serie de decizii la nivel de supervizări. „Există și o procedură standard în care ești obligat să pui pe ordinea de zi absolut toate punctele care au fost și înainte. Ce director general nu și-ar dori să iasă cu un asemenea obiectiv imediat, dar probabil că mai sunt anumite chestiuni de clarificat și probabil că le va clarifica“, a spus președintele CA al CNIR.
Întrebările au continuat și tot pe această temă. „Veșnica poveste Lețcani – Ungheni de nu vin în CA cele trei lotui?“, a fost o altă întrebare descrisă de moderator.
Și de această dată, Ștefan Ioniță a fost diplomat. „Știm că este un proiect complex, nu știu de unde aceste informații că aceste note au fost semnate, că n-au fost semnate, dar directorul general își asumă o răspundere în momentul în care promovează o asemenea investiție și vrea să se asigure, probabil, că toate elementele sunt îndeplinite. Nu știu dacă sunt și alte elemente acolo, din ce am înțeles sunt doar niște chestiuni care trebuie clarificate. Și pentru că vorbim de un tronson complex, că mai durează o săptămână, două, nu ar trebui să reprezinte o problemă, pentru că suntem în linie dreaptă. S-a semnat un contract cu UMB, urmează un alt contract, deci sunt ceva realizări și cred că și acest lot pe care îl dorim cu toții va veni pe masa Consiliului de Administrație cât de curând și să închidem astfel tot ce înseamnă licitații pe acest sector. Eu știu că încă se lucrează la documentații și mai sunt anumite chestiuni care trebuie clarificate. Nu cred că se va mai întârzia“, a explicat Ștefan Ioniță.
Cum s-a „născut“ Autostrada Bucureștiului, un proiect crucial pentru traficul din Capitală
Pentru Ștefan Ioniță, principalul proiect, „fără să minimizez niciun alt proiect ca și importanță“, a fost Autostrada Bucureștiului (A0), marea sa provocare.
„A fost un moment crucial și am spus că trebuie să fac asta. Discutând atunci cu un director general, care este și acum adjunct, îmi spunea că nu o să reușești, că au încercat mai mulți și dacă o să faci asta chiar o să fie ceva de senzație. Am reușit și mă bucur că acest lucru s-a implementat. Atunci aveam dorința măcar să conving finanțatorul să ne aprobe Autostrada A0 Sud împreună cu toate pasajele, că vorbim de Mogoșoaia, că vorbim de Berceni, de Oltenița. Toate au fost în acest proiect. Atunci s-a născut proiectul ăsta“, a dezvăluit directorul executiv al CESTRIN.
Ștefan Ioniță – dezvăluiri la „Drumuri cu prioritate“. „Am demonstrat că existentul intra la nivel de serviciu F, adică blocaj“
Ștefan Ioniță și-a amintit că în discuția cu cel care elabora documentația i s-a spus că nu este nevoie de A0. „Trebuie să lărgiți doar existentul și o să meargă, mi s-a spus. Atunci am făcut un exercițiu foarte simplu. Am luat toți acești reprezentanți, ne-am pus în mașini și am plecat efectiv pe obiectiv. Am elaborat un raport și am demonstrat că existentul intra la nivel de serviciu F. Pentru cei care nu știu, să spun că nivel de serviciu F la trafic este cel mai rău, adică blocaj“, a povestit Ioniță.
„Cu alte cuvinte, cu bănuții pe care îi investim aici lăsați-mă să dau drumul la autostradă, folosim resursele cum trebuie. Și, în plus, să-mi dați resurse să realizez toate pasajele pe existent. Am convins cu această abordare, dar tot timpul venind cu studii. Adică noi am început să livrăm de această dată studii. Am schimbat un pic abordarea. Nu eram la modul că stăm și ne-a spus consultantul că așa trebuie. Nu, am schimbat abordarea și am început să elaborăm studii. Și, ulterior, a venit și Autostrada Nord, de unde nu era nevoie, a fost nevoie până la urmă de tot inelul“, a dezvăluit Ioniță.
„Există șanse reale pentru toate autostrăzile din România, dar într-o ordine corectă“
Acesta a fost întrebat și dacă „există șanse reale în viitor pentru Autostrada Nordului“. „Există șanse reale pentru toate autostrăzile din România, dar într-o ordine corectă. Eu tot timpul am fost pentru promovarea investițiilor în funcție de importanța lor și sunt anumite elemente care stau la baza promovării unor anumite investiții. Este ca la un arbore, întâi faci trunchiul și după aceea te duci către crengi, frunze. Eu, ca director, am respectat acest deziderat“, a mai spus Ștefan Ioniță.