Stelian Ion, despre decizia CSM de excludere din magistratură a lui Cristi Danileţ: Klaus Iohannis seamănă tot mai mult cu Adrian Năstase
Fostul ministru al Justiţiei Stelian Ion a precizat că prin decizia CSM de excludere a judecătorului Cristi Danileţ din magistratură se încearcă obţinerea unei justiţii obediente ca în vremea lui Adrian Năstase.
De asemenea, Stelian Ion a mai spus că, din acest punct de vedere, preşedintele Klaus Iohannis începe să semene tot mai mult cu Adrian Năstase, şeful statului refuzând reformarea justiţiei din România.
„Este un episod foarte grav, este vorba de aceşti judecători care, în perioada 2017-2018 luau atitudine împotriva nenorocirilor făcute la vremea aceea în Justiţie, luau atitudine împotriva modificărilor legislative toxice care, în parte, s-au produs la acea dată şi a încercărilor de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală. Fix acei judecători sunt acum sancţionaţi de secţia pentru judecători a CSM, condusă de Bogdan Mateescu, care în loc să se ocupe de problemele reale ale justiţiei, se pare că petrece prea mult timp pe Facebook şi iată se înaintează sesizări după sesizări către Inspecţia Judiciară împotriva magistraţilor care au fost curajoşi în acea perioadă şi au luat poziţie”, a afirmat Stelian Ion, marţi la Parlament.
El a adăugat că „este foarte grav, pentru că în felul acesta se încearcă a se pune batista pe ţambal şi a se reduce la tăcere o întreagă profesie”.
„Dacă în perioada trecută s-a reuşit stoparea încercărilor de subminare a justiţiei şi de atac asupra democraţiei, lucrul acesta s-a întâmplat în principal pentru motivul că judecătorii aceştia au luat atitudine, au spus lucrurilor pe nume. Excluderea unui judecător pentru nişte postări inofensive pe TikTok sau pe nu ştiu ce site de socializare, de asemenea, sancţionarea drastică a unor judecători, iată sunt 5 judecători de la Constanţa, judecători bine pregătiţi, judecători profesionişti care au îndrăznit să dea decizii importante în dosare de renume. (…) Se încearcă a se transmite un semnal către magistraţi, să stea în banca lor, să nu mai comenteze nici la adresa deciziilor CCR, indiferent că aceste comentarii sunt unele argumentate şi vin din partea unor profesionişti. Nici cu privire la unele modificări legislative pentru că în România trebuie să se aştearnă tăcerea. Trebuie să tăcem cu toţii, să tacă judecătorii, să tacă presa, să nu mai vorbim despre milioanele sau miliardele care vin acum din aceste programe PNRR, PNDL 3 şi care trebuie împărţite de politicieni, fără să mai comenteze nimeni şi fără să mai fie tras nimeni la răspundere. Aceasta este miza reală pentru toate aceste atacuri la adresa justiţiei”, a completat Stelian Ion.
Acesta a comparat hotărârea CSM în cazul lui Cristi Danileţi cu acţiunile asupra justiţiei din perioada lui Adrian Năstase.
„Se vrea o justiţie cuminte, o justiţie obedientă, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Din păcate, preşedintele Klaus Iohannis seamănă tot mai mult cu Adrian Năstase, din acest punct de vedere, pentru că a blocat toate propunerile pe care am încercat să le facem pentru reformarea justiţiei. Era vizată şi această instituţie, Consiliul Superior al Magistraturii. Trebuie reformat acest CSM din temelii. Modalitatea de numire în Consiliu trebuie schimbată. Nu s-a dorit să se vină cu o astfel de reformă. Inspecţia Judiciară care, alături de SIIJ, acţionează şi a fost gândită ca o foarfecă cu care să se taie din avântul magistraţilor curajoşi care nu îşi fac altceva decât treaba. Inspecţia Judiciară condusă în prezent de acelaşi om numit politic, căruia i-a fost prelungit mandatul prin OUG şi care iată şi în prezent, în ciuda deciziei CJUE îşi exercită în continuare funcţia şi încearcă să trimită propuneri de sancţionare disciplinară a magistraţilor curajoşi”, a conchis Stelian Ion.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Dănileţ pentru „manifestări pe reţelele de socializare”. Judecătorul a precizat că sancţiunea i-a fost aplicată pentru filmuleţe publicate pe TikTok şi că va face recurs.