Sticlele de alcool etichetate ca și țigările. OMS atrage atenția asupra riscului de cancer
![Sticlele de alcool etichetate ca și țigările. OMS atrage atenția asupra riscului de cancer](https://media.puterea.ro/8-XfiFzBA1u8VVpyfsXgk8sDu_Y=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/buying-wine-in-a-store-shopping-groceries-2025-01-09-02-46-25-utc-scaled.jpg)
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat, vineri, noi descoperiri privind un deficit „alarmant” de conștientizare a legăturii dintre alcool și cancer în Europa. Organizația a cerut etichete de avertizare „clare” și „vizibile”, asemănătoare celor de pe pachetele de tutun, în regiunea cu cel mai mare consum de alcool din lume, transmite Reuters.
Biroul european al OMS a făcut public, într-un comunicat bazat pe un nou sondaj, că alcoolul provoacă 800.000 de decese anual în Europa, dar doar o mică parte din populația continentului este conștientă de riscuri.
Sondajul a constatat că doar 15% dintre respondenți știau că alcoolul cauzează cancer de sân, iar 39% erau conștienți de legătura dintre acesta și pericolul de a dezvolta cancer de colon.
OMS este speriată de inconștiența tinerilor
„Deși cancerul este principala cauză a deceselor atribuite consumului de alcool în Uniunea Europeană (UE), nivelul de conștientizare publică privind legătura dintre alcool și cancer rămâne alarmant de scăzut”, a subliniat OMS, într-o perioadă în care incidența cazurilor de cancer a crescut alarmant în rândul tinerilor.
În România, peste 100.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu cancer, potrivit ultimelor date, prezentate la începutul acestei luni de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
OMS a avertizat în repetate rânduri că alcoolul provoacă cancer și a susținut etichetarea clară, însă nu a fost niciodată atât de fermă ca acum în solicitarea unor noi reglementări guvernamentale, potrivit agenției Reuters.
Organizația a avertizat în comunicatul său de vineri că bazarea pe „autoreglementare” a industriei implică riscul ca producătorii de alcool să folosească „plasarea discretă” a mesajelor, „mesaje ambigue” sau coduri QR care, de obicei, sunt ignorate de cumpărători.
În schimb, băuturile alcoolice ar trebui să afișeze „avertismente de sănătate clare și vizibile” în format scris, care ar putea fi combinate cu imagini „pentru a maximiza impactul și a oferi consumatorilor informații precise, clare, astfel încât să poată face alegeri informate cu privire la sănătatea lor”, cere OMS în comunicat.
Organizația internațională amintește că, în prezent, doar trei din cele 27 de state membre ale UE dispun de astfel de etichete.
Nici americanii nu stau mai bine
La începutul acestui an, chirurgul general al SUA, dr. Vivek Murthy, a cerut de asemenea afișarea unor avertismente privind riscurile de cancer pe etichetele băuturilor alcoolice.
„Consumul de alcool este a treia cauză prevenibilă de cancer în Statele Unite, după tutun şi obezitate, crescând riscul pentru cel puţin şapte tipuri de cancer”, a declarat biroul lui Murthy într-o declaraţie care a însoțit un nou raport privind pericolele.
„Legătura directă dintre consumul de alcool şi riscul de cancer este bine stabilită pentru cel puţin şapte tipuri de cancer indiferent de tipul de alcool (de exemplu, bere, vin şi băuturi spirtoase) care este consumat”, se arăta în raport. Este vorba inclusiv de cancere ale esofagului, gurii, gâtului şi laringelui.
Documentul mai stipulează că alcoolul este vinovat pentru 100.000 de cazuri de cancer şi 20.000 de decese cauzate de cancer în SUA în fiecare an, mai mult decât cele 13.500 de decese cauzate de accidente rutiere asociate alcoolului.