Stilul de viață poate reduce cu 62% riscul genetic de boli grave

Publicat: 03 mai 2024, 21:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Stilul de viață poate reduce cu 62% riscul genetic de boli grave
stil de viață risc genetic dieta mediteraneană

Riscul genetic de boli grave, chiar de moarte timpurie poate fi redus cu aproximativ 62% printr-un stil de viață sănătos, transmite dr. Xue Li, decanul Școlii de Sănătate Publică din cadrul Universității Zhejian din China, transmite CNN.

Multe studii au evidențiat legătura dintre un stil de viață sănătoasă și longevitate, iar altele au subliniat componenta genetică a duratei de viață.

În schimb, studiul  publicat săptămâna aceasta în BMJ Evidence Based Medicine a analizat legătura dintre stilul de viață, longevitate și riscul genetic de boli grave.

Dr. Aladdin Shad, profesor asociat de sănătate publică și medicină la Universitatea din California, San Diego, care nu a participat la această cercetare, precizează că au fost analizate informațiile despre genetica și statutul socio-economica aparținând unui număr de 350.000 de persoane.

Adoptarea unui stil de viață sănătos ar putea atenua substanțial reducerea duratei de viață pentru persoanele cu susceptibilitate genetică la o durată de viață mai scurtă”, explică dr. Li.

Potrivit acestui studiu, persoanele cu risc genetic și-ar putea prelungi durata de viață cu până la 5,5 ani cu un stil de viață sănătos. Cercetătorii au reușit să identifice patru factori considerațică au cel mai mare impact asupra riscului de deces prematur.

Studiul a identificat combinația optimă care definește stilul de viață echilibrat:  renunțarea la fumatul curent, activitate fizică regulată, durata  adecvată a somnului și o dietă sănătoasă, a mai precizatr dr. Li.

Stilul de viață

Concret: fără țigări și exces de alcool, zilnic cel puțin câțiva kilometri de mers pe jos în ritm alert, 7 – 8 ore de somn. Autorii studiului pledează pentru dieta mediteraneană, bogată în fructe, legume, cereale integrale, semințe, măsline și ulei de măsline. Carnea roșie trebuie consumată cu moderație.

Mai mult, autorii studiului recomandă că aceste principii  să intre în rutina zilnică.