Stoltenberg a recunoscut ceea ce regretă cel mai mult, ca fost secretar general al NATO
Occidentul ar fi trebuit să ofere Ucrainei mai multe arme înainte de invazia rusă, și cu atât mai multe după ce rușii au început deja atacul. Această opinie a fost exprimată de fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru Financial Times.
Potrivit lui Jens Stoltenberg, încă de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, el a trebuit să lucreze simultan în trei direcții: pentru a sprijini Ucraina, pentru a informa publicul occidental despre amenințarea lui Vladimir Putin și pentru a evita un război nuclear NATO împotriva Rusiei. Acest din urmă scop a interferat evident cu primele două sarcini, scrie FT.
„Dacă există un lucru pe care îl regret într-un fel și îl văd mult mai clar, este că ar fi trebuit să acordăm Ucrainei mult mai mult sprijin militar mult mai devreme. Cred că toți trebuie să recunoaștem că ar fi trebuit să le dăm mai multe arme înainte de invazie și ar fi trebuit să le dăm arme mai avansate după invazie, iar aici recunosc partea mea de responsabilitate.
Potrivit lui Stoltenberg, trimiterea de arme letale în Ucraina a fost subiectul unor discuții intense. Majoritatea membrilor NATO s-au opus transferului de astfel de arme în Ucraina înainte de invazie, deoarece le era „foarte frică de consecințe”, a spus Stoltenberg.
„Sunt mândru de ceea ce am făcut, dar ar fi fost un mare avantaj dacă ar fi început mai devreme. Poate că ar fi putut chiar preveni invazia sau cel puțin ar fi fost mult mai dificil pentru Rusia să facă ceea ce au făcut”, spune fostul secretar general al NATO.
Poziția lui Stoltenberg cu privire la războiul din Ucraina
Pe parcursul întregii perioade a războiului pe scară largă din Ucraina, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a fost, cel puțin retoric, unul dintre cei mai consecvenți susținători ai ajutorului decisiv.El a subliniat în special că loviturile în Rusia împotriva bazelor militare, artileriei, instalațiilor de rachete și aerodromurilor sunt un drept legal al Ucrainei în limitele apărării împotriva agresiunii ruse.
Stoltenberg a subliniat, de asemenea, că războiul din Ucraina se va încheia mai repede cu cât Ucraina va primi mai multe arme.
Europa are prea puține arme în comparație cu Rusia
Fostul secretar general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că, în comparație cu Rusia, Europa are „prea puține” arme, capacități și trupe în alertă maximă.
„Știm că rămânem în urmă [față de ruși]. Nu vă pot spune exact cât va costa. Dar vă pot spune cu certitudine că, dacă Aliații vor oferi forțele și facilitățile pe care le-au promis. … va costa mult mai mult de 2 la sută, fie 2,5%, fie 3%”, a spus în interviul pentru Financial Times, referindu-se la faptul că fiecare țară membră NATO trebuie să cheltuiască mai mult de 2% din PIB-ul său pentru apărare.
Când un jurnalist l-a întrebat pe Stoltenberg dacă Rusia știe despre asta, el a răspuns: – Da. Ei ştiu.
Fostul secretar general al NATO a mai spus când și-a dat seama că dictatorul rus Vladimir Putin va începe un război pe scară largă în Ucraina. Potrivit acestuia, el a fost convins de acest lucru la mijlocul toamnei anului 2021.
FT a clarificat că acest lucru s-a întâmplat cu aproximativ o lună înainte ca SUA să-și publice informațiile despre creșterea potențialului său militar al Rusiei. În același timp, unii dintre aliați, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz, nu erau siguri de acest lucru.
„În principiu, diferența nu au fost faptele care au fost raportate. Diferența a fost intenția. Și le-am spus, nu contează dacă crezi că probabilitatea este de 90 la sută sau 10 la sută… trebuie să fim pregătiți pentru ce se poate întâmpla”, a subliniat Stoltenberg.