Stoltenberg: Suedia este mai în siguranță de la depunerea cererii de aderare la NATO

Publicat: 14 iun. 2022, 00:01, de Aurel Drăgan, în Internațional , ? cititori
Stoltenberg: Suedia este mai în siguranță de la depunerea cererii de aderare la NATO
stoltenberg_NATO.jpg

Suedia este mai în siguranţă astăzi decât înainte de cererea sa de aderarea la NATO, a declarat luni secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, chiar dacă ea se află într-o zonă gri, din cauză că, pentru moment, candidatura sa este blocată de Turcia, relatează AFP.

Stoltenberg a subliniat că aliaţii din NATO au furnizat garanţii esenţiale pentru a proteja Suedia în timpul perioadei de tranziţie înainte ca ea să devină membru deplin al Alianţei şi să poată beneficia de Articolul 5 din acord, cel privind apărarea reciprocă.

„Din punct de vedere al securităţii, Suedia este într-o situaţie mai bună astăzi decât înainte de candidatura sa”, a declarat el.

„Aliaţii din NATO au răspuns (…) oferind garanţii de securitate Suediei”, a mai spus Stoltenberg.

El a precizat de asemenea că, în cazul în care Suedia ar fi atacată, este „de neconceput ca aliaţii din NATO să nu reacţioneze. Este un mesaj pe care NATO l-a transmis foarte clar oricărui potenţial adversar”.

Vorbind într-o conferinţă de presă cu premierul suedez Magdalena Andersson, Stoltenberg a mai declarat că NATO lucrează „puternic şi activ” cu Stockholm şi Ankara pentru a rezolva obiecţiile Turciei „cât mai repede posibil”.

Ankara acuză Suedia şi, într-o anumită măsură, Finlanda, care au prezentat candidaturi comune la NATO, că oferă un refugiu Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare clasată drept „teroristă” de Turcia şi de aliaţii săi occidentali.

Ankara este de asemenea iritată de embargoul Suediei asupra vânzărilor de arme către Turcia din 2019 din cauza ofensivei militare a Ankarei în Siria.

Orice acord de aderare la NATO trebuie aprobat în unanimitate de cei 30 de membri ai Alianţei.

„Tratăm foarte serios îngrijorările Turciei, în special preocupările de securitate în materie de luptă împotriva terorismului”, a declarat premierul suedez.

Ea a remarcat că Suedia va avea de la 1 iulie o legislaţie antiteroristă mai strictă şi a declarat că agenţia independentă suedeză privind exporturile de arme ar fi dispusă să îşi revizuiască politica odată ce ţara ar fi membră a NATO.

Stoltenberg a declarat anterior că Suedia şi Finlanda vor fi primite „cu braţele deschise”, exprimându-şi speranţa că chestiunea Turciei va fi rezolvată înainte de summitul NATO care urmează să se deschidă la Madrid la 28 iunie.

Însă, într-un discurs susţinut duminică în Finlanda, el a lăsat de înţeles că diferendul ar putea dura, afirmând că „summitul de la Madrid nu a fost niciodată o dată limită”.