Strada „Muncii Voluntare” din Galați se va numi „Eroii Ucrainei”, din respect pentru ucrainenii care luptă și pentru valorile europene
O stradă din centrul Galațiului care încă mai păstrează denumirea din anii 60, strada „Muncii Voluntare” va fi redenumită strada „Eroii Ucrainei”, pentru a fi pus în valoare faptul că lupta ucrainenilor împotriva armatei ruse nu este numai una pentru apărarea teritoriului național, ci și o luptă pentru apărarea valorilor europene.
Doru Căstăian și Sorin Frăsâna, consilieri locali din partea „PACT pentru Galați”, formațiune politică locală, au inițiat o hotărâre a Consiliului Local care să constituie un gest simbolic prin care să se celebreze „aspirația spre democrație, autodeterminare și a valorilor europene, a vecinilor noștri ucraineni, dar și a noastră”.
Ucrainenii luptă pentru apărarea statului lor național, dar și pentru apărarea valorilor europene
„Vecinii noştri luptă cu un curaj extraordinar cu invadatorul rus împotriva acestei boli totalitare. Luptă pentru libertate, pentru democraţie, pentru Europa. Am făcut un gest simbolic şi foarte important pentru a onora lupta lor. Am depus un proiect de hotărâre de consiliu local pentru a acorda unei străzi din Galaţi numele Eroii Ucrainei.
Nu am ales o stradă oarecare, ci tocmai una dintre cele uitate de autorităţi cu numele din comunism. Astfel, strada Muncii Voluntare va deveni strada Eroii Ucrainei”, a explicat profesorul Doru Căstăian.
În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se spune că „armata și populația Ucrainei duc o luptă eroică pentru apărarea integrității teritoriale a propriului stat național, dar și pentru apărarea valorilor europene, ale democrației și libertății individuale” și se mai precizează că și alte mari orașe europene au înfăptuit astfel de gesturi de respect: „un asemenea gest a fost înfăptuit și de alte orașe din lume, precum Vilnius (Lituania) și Oslo (Norvegia)”
La Galați, un cartier poartă numele hatmanului Mazepa, eroul luptei antirusești din Ucraina
Legăturile Galațiului cu Ucraina datează de câteva sute de ani și un cartier central al orașului poartă numele „Mazepa”, după numele lui Ivan Mazepa, care a fost hatman al cazacilor zaporojeni din Ucraina în perioada 1687-1708 și este erou național în Ucraina, și dușman de moarte în Rusia, fiind considerat părintele ideii de independență a ucrainenilor.
În 1710, Ivan Mazepa a fost înmormântat la Galați, în Biserica Sf Gheorghe, de pe malul Dunării, care a fost distrusă în 1962 de comuniști.