Strigătul de disperare al unui mic antreprenor: Cocoșați de taxe, dar nu ne oprim!

Publicat: 03 ian. 2025, 07:56, de Andrei Ceausescu, în ECONOMIE , ? cititori
Strigătul de disperare al unui mic antreprenor: Cocoșați de taxe, dar nu ne oprim!

IMM-urile din România au din nou motive să se simtă sufocate de deciziile fiscale ale autorităților.

Strigătul de disperare al Amaliei Sterescu, antreprenor cu 11 ani de experiență, rezumă perfect frustrarea unei categorii vitale pentru economia țării. Într-o postare online, ea descrie cum fiecare decembrie vine cu „cadouri” nedorite din partea statului: taxe noi, modificări legislative și obligații suplimentare de raportare, toate comunicate în ultima clipă.

„Trenuleț, rapiduleț – e ca moartea, vine negreșit!”, afirmă antreprenoarea, subliniind că aceste schimbări constante pun presiune pe micile afaceri care deja se confruntă cu provocări majore. Ea îmenționează promisiunea premierului Marcel Ciolacu, care a declarat anterior că nu va majora taxele. „Dl. Ciolacu ar trebui să-și facă un maaare tatuaj, după cum a promis, dacă mărește taxele, dar știm cu toții că politicienii spun orice în campanie, vot să primească”, adaugă ea, cu ironie amară.

IMM-urile, o categorie ignorată?

Antreprenorii mici și mijlocii reprezintă coloana vertebrală a economiei românești. Totuși, mulți dintre ei simt că sunt constant sacrificați pe altarul politicii fiscale. Amalia Sterescu subliniază diferențele dintre mediul antreprenorial și sectorul public: „Noi, micii antreprenori, nu avem bonuri de vacanță, nu avem sporuri de tot felul, nu avem țâșpe zile de concediu, nu avem program 8-15. Dar muncim de rupem pentru visul nostru.”

Aceasta trage un semnal de alarmă în privința unui potențial exod al micilor afaceri: „Antreprenorilor care în 2024 și-au spus «Gata! Mi-a ajuns» le mulțumesc pentru că au încercat! Poate că au ales bine.” Totodată, ea menționează că 2025 se anunță dificil, dar încurajează rezistența: „Bate-te în continuare pentru visul tău antreprenorial, fă-o mai inteligent ca să nu-ți omori motoarele pe parcurs.”

O legislație imprevizibilă

Problema majoră cu care se confruntă antreprenorii este lipsa predictibilității legislative. Deciziile fiscale luate în grabă și comunicate la sfârșit de an nu doar că bulversează planificarea financiară, dar și cresc riscul de eșec pentru afacerile mici. Pentru mulți, aceste schimbări vin la pachet cu o povară financiară suplimentară care erodează marjele de profit deja subțiri.

Statistici recente arată că, deși IMM-urile contribuie semnificativ la PIB-ul României, acestea primesc cel mai mic sprijin din partea statului comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană. Spre exemplu, subvențiile și facilitățile fiscale acordate marilor companii contrastează puternic cu povara impusă micilor afaceri.

Un apel la schimbare

Amalia Sterescu își încheie mesajul cu un apel către antreprenori să-și unească vocile: „E timpul ca și vocea IMM-urilor să conteze la masa deciziilor în țara asta!”. Aceasta solicită o schimbare fundamentală în relația dintre stat și antreprenori, una bazată pe respect reciproc și parteneriat.