Studenți cu vârste de la 55 la 85 de ani
La Universitatea Dunărea de Jos din Galați au început cursurile anului universitar 2024/2025, în cadrul „Universității Vârstei a 3-a” (U3A), la care studenții au vârste de la 55 la peste 80 de ani și doresc să aprofundeze la nivel universitar cunoștințe în diverse domenii, deși mulți dintre ei au deja o diplomă universitară.
Dovada concretă a importanței acordate de conducerea universității acestui proiect este faptul că la cursul festiv au participat rectorul universității gălățene, prof. univ. dr. ing. Marian Barbu, președintele Senatului, conf. univ. dr. Alexandru Nechifor, și decanul Facultății de Drept și Științe Administrative, lector univ. dr. Dragoș Daghie.
Prof. univ. dr. Violeta Pușcașu, inițiatoarea și fondatoarea „Universității Vârstei a 3-a”, a spus în discursul său că „învățarea pe tot parcursul vieții, incluziunea socială, dialogul intergenerațional, valorizarea și valorificarea potențialului uman sunt principalele obiective care au stat la baza acestei inițiative”.
Proiectul „Universității Vârstei a 3-a” a fost inițiat în 2016, ca proiect unic în universitățile din România, fiind preluat după un model care funcționează în Franța, la universitățile din Toulouse și Nantes.
„Modelul este unul de inspirație franceză. Ne-am inspirat de la colegii noștri francezi, care au fost amabili și ne-au oferit know-how-ul și secretul unui astfel de proiect, care nu e deloc unul simplu. Însă provocarea noastră a fost de a-l adapta la specificul societății românești”, au precizat reprezentanții universității care au inițiat Proiectul „U3A”.
La admitere a fost pusă condiția ca viitorii studenți să aibă de la 55 la 85 de ani.
Fiecare grupă de studiu are 25-30 de studenți. Activităţile se desfășoară sub formă de cursuri, seminarii și ateliere de dezbatere. Programul cursurilor respectă structura anului academic, de luni până vineri, în intervalele orare 10.00-12.00 și 16.00-18.00.
Prezența la cursuri a studenților seniori, de două ori mai mare. A fost dublat numărul profesorilor
Proiectul „Universității Vârstei a Treia” a demontat unele dintre cutumele atribuite studenției, chiulul sau cursurile trase la xerox, pentru că ceea ce își doresc cel mai mult studenții seniori a fost să participe la cursuri.
Profesorii care sunt implicați în dezvoltarea acestui proiect au remarcat că studenții vârstnici au o prezență la cursuri de două ori și jumătate mai mare decât a celorlalți studenți.
„U3A” funcționează în cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice de la Universitatea „Dunărea de Jos” care, practic, și-a dublat numărul cadrelor didactice universitare.
„Nu e deloc simplu ceea ce s-a întâmplat în facultatea noastră. De fapt, am mai creat o facultate, chiar cu un număr de cadre didactice implicate mai mare decât numărul de cadre didactice al facultății”, a precizat prof. univ. dr. Violeta Pușcașu.
Secretul reușitei proiectului: în jurul „Universității Vârstei a 3-a” de la Galați s-a creat o stare de spirit
În semestrul I al anului universitar 2024/2025, cei 136 de studenți-seniori vor frecventa cursurile universitare în cadrul a două module, „Artă, cultură și civilizație” și „Construirea bunăstării”, dar în anii trecuți cursurile au fost organizate pe mai multe module: „Drept”, „Medicină”, „Artă”, „Cultură şi civilizaţie”, „Turism”, „Istorie-Filosofie şi Teologie”, „Kinetoterapie”, „Nutriţie şi ştiinţa alimentaţiei”, „Economie”, „Geopolitică şi relaţii internaţionale”, „Psihologie şi pedagogie intergeneraţională”, „Ştiinţe şi inginerie”, chiar și „Informatică”.
Mulți dintre seniorii înscriși la cursuri au deja o diplomă universitară, într-un anumit domeniu, dar își doresc să parcurgă cursurile și în alte domenii în care ar fi vrut să urmeze cursurile unei universități.
După lansarea proiectului în 2016, au mai existat inițiative de acest gen și în alte centre din țară, dar unele dintre acele proiecte au eșuat, așa că se poate spune că universitatea seniorilor de la Galați este unică în țară, secretul acestei reușite fiind importanța acordată de profesori acestui proiect, care a determinat și crearea unei stări de spirit în jurul acestei universități cu totul aparte:
„Universitatea Vârstei a 3-a continuă. Universitatea Vârstei a 3-a a creat o stare de spirit care este o construcție ce se edifică la prezentul continuu, ca urmare a implicării a două categorii mari de actori. Pe de o parte, studenții seniori, pe de altă parte, cea de a doua categorie, a profesorilor universitari, a lectorilor, cei care au înțeles că dăruind, benevol, câteva ore din timpul lor contribuie, practic, la zidirea celei mai importante cetăți ideale, a polisului perfect, în care oamenii sunt atenți la nevoia aproapelui”, a adăugat prof. univ. dr. Violeta Pușcașu.
Proiectul „U3A” de la Galați a fost preluat cu succes la Chișinău începând cu anul școlar 2023/2024
Proiectul a fost preluat din anul școlar 2023/2024 și în Republica Moldova, unde a fost remarcată o creștere a interesului pentru „Universitatea de Vârsta a 3-a”, o inițiativă-pilot lansată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova și Fundația Moldcell.
A fost lansată cea de-a doua promoție a „Universității Vârstei a 3-a”, formată din 20 de studenți „60+” care vor frecventa cursurile „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”.