Studenții din Galați au construit catamaranul „Green Cat”, care colectează peturile de pe Dunăre
O echipă de studenți și profesori de la Centrul de Cercetare în Arhitectură Navală, din cadrul Facultății de Inginerie Navală de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați a lansat la apă, sâmbătă, prototipul catamaranului „Green Cat”, care a fost construit pentru a curăța apele curgătoare, dar și lacurile de acumulare sau de agrement, de insulele de peturi care se formează în special primăvara, poluând aceste ape prin creșterea conținutului de microplastice.
Dispozitivul este o unitate plutitoare autonomă (UPA) și a fost realizat în cadrul Programului „Dunărea fără Plastic”, coordonat de Asociația Parteneriatul Global al Apei din România, principalul scop al proiectului fiind fiind curățarea Dunării de peturi în zonele porturilor Galați, Brăila și Tulcea.
„Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și afluenților săi, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din zona Galați, Brăila și Tulcea”, se precizează în comunicatul comun al partenerilor în dezvoltarea proiectului „Green Cat”, respectiv Asociația „Parteneriatul Global al Apei”, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Asociația „Global Project” și Asociația CSR Nest.
Catamaranul „Green Cat” este echipat cu motoare electrice, programate electronic, iar deplasarea sa este controlată prin radio-comandă.
Din echipa care a realizat catamaranul fac parte conf dr ing Gabriel Popescu și șefii de lucrări Sanda Păcuraru și Florin Păcuraru de la Facultatea de Inginerie Navală, profesorul Adrian Caratamescu, dar și electroniștii Silviu Octavian, Răzvan Șolea și Alin Roșioru, de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică a universității gălățene. La componenta de control a catamaranului a colaborat și echipa de robotică „Helix” din Brăila.
Soluția pentru depoluare implementată prin construirea catamaranului a fost premiată cu Medalia de Bronz la „Salonului Inovării și Cercetării” organizat la Universitatea „Dunărea de Jos” în noiembrie 2021.