Studenții străini care învață la noi aleg să stea vara în România: distracție și explorare cu buget redus
Studenții străini care urmează cursuri în țara noastră au început să își prelungească șederea și pe durata verii. Ei consideră că pot avea parte de distracție cu mai puțini bani decât în vestul Europei și au posibilitatea să călătorească în același timp, conform Pro TV.
„În medie, au nevoie de 500 de euro pe lună pentru relaxare și ieșiri în oraș, în condițiile în care acasă ar cheltui aproape dublu”, conform declarațiilor studenților. Jan, originar din Slovenia, urmează un master în economie și a planificat deja întreaga sa vacanță în România.
„Aici este ceva mai accesibil, de exemplu un shot și o bere costă între 5 și 6 euro. Vreau să particip la un festival aici în Cluj. De asemenea, doresc să vizitez Timișoara, am auzit că este foarte frumos. Se întâmplă mai multe lucruri decât în orașul meu”, a explicat Jan Počivavšek.
Cu toate acestea, nu toți studenții care decid să rămână în România pe durata vacanței au fondurile necesare. Juan, de exemplu, a petrecut vara și anul trecut în țară. El este implicat în diverse proiecte din care obține câștiguri ocazionale de câteva sute de euro.
„Mă simt bine aici, în comparație cu țara mea. Îmi place foarte mult România, simt că m-am integrat foarte bine”, a mărturisit Juan Barrios. În același timp, Valentine a obținut un internship de vară și predă cursuri de franceză, având totodată timp pentru ea însăși.
„Numărul studenților străini a crescut cu 26% în ultimii 6 ani. Pentru cei din vestul Europei, ca mine, este o țară super pentru prețuri, pentru tot”, a subliniat Valentine Perrault, studentă.
Reprezentanții din domeniul educației subliniază că cererea pentru locații pentru petreceri și alte evenimente este în continuă creștere, iar unii studenți aleg să rămână în România pe perioada verii pentru a se bucura de distracțiile specifice acestei perioade. Sergiu Miscoiu, de la Centrul de Cooperări Internaționale al UBB, a menționat că unii studenți francezi, germani, italieni și spanioli aleg să rămână în țară pentru a se bucura de varietatea de activități disponibile. Potrivit statisticilor, în ultimii șase ani, numărul studenților străini care vin să studieze în România a crescut cu 26%.