Studii: Tehnologia ARNm va putea fi folosită și împotriva altor virusuri
Tehnologia ARN mesager folosită în unele vaccinuri administrate contra Covid-19 ar putea folosită și împotriva gripei, HIV etc., în acest sens fiind în lucru mai multe studii clinice, anunță ScienceNews.
Promisiunea tehnologiei ARNm ne duce acum cu mult peste orizontul acestei pandemii. „Suntem chiar la începutul unei perioade cu adevărat interesante”, spune Anna Blakney, un bioinginer care studiază tehnologia ARN la Universitatea British Columbia din Vancouver.
Gripa
Se știe că sunt sezoane gripale când vaccinurile sunt eficiente între 40% și 60% în prevenirea bolii. În prezent, sunt indicii că ARNm ar putea funcționa mai bine contra gripei. Și deja Pfizer selectează un grup de 600 de persoane cu vârste între 65 și 85 de ani pentru a afla cum se comportă vaccinurile ARNm împotriva gripei. Inclusiv Moderna testează pe un lot de 180 de persoane din SUA un asemenea vaccin antigripal.
HIV
HIV este numit un ”inamic alunecos”, deoarece are capacitatea de a se sustrage sistemului imunitar datorită mutației rapide și deghizării într-un strat de proteine umane și zaharuri, scrie ScienceNews. ”Dar vaccinurile ARNm ar putea fi capabile să antreneze sistemul imunitar al organismului să detecteze HIV în numeroasele sale permutări. Aceasta este premisa unui nou studiu clinic în lucru, sponsorizat de International AIDS Vaccine Initiative și care include oameni de știință de la Moderna”, transmite ScienceNews.
Virusul Zika
În prezent, nu avem un vaccin împotriva virusului Zika, deși poate genera dizabilități severe în cazul copiilor născuți de mame infectate. Iată că Moderna se pregătește pentru un studiu clinic care testează un vaccin ARNm pentru prevenția infecției cu virusul Zika.
CMV (citomegalovirus)
CMV este de regulă inofensiv. Dar și acest virus este periculos pentru nou-născuții aduși pe lume de mame infectate înainte de naștere. Consecințele pentru nou-născut sunt majore: naștere prematură, pierderea auzului, convulsii etc. Tot Moderna anunță că a demarat testarea unui vaccin în cadrul unui studiu clinic, ce va include aproape 7.000 de subiecți.