Studii: Varianta Omicron ar putea fi mai puțin periculoasă pentru plămâni, comparativ cu Delta

Publicat: 03 ian. 2022, 21:45, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Studii: Varianta Omicron ar putea fi mai puțin periculoasă pentru plămâni, comparativ cu Delta
coronavirus

Șase studii preliminare sugerează că varianta Omicron ar provoca mai puține probleme pulmonare comparativ cu variantele precedente ale Sars-CoV-2.

Sunt tot mai multe elemente care indică faptul că varianta Omicron a Sar-CoV-2 este mai susceptibilă să infecteze gâtul decât plămânii ceea ce, potrivit specialiștilor, ar putea explica de ce ea pare să fie mai contagioasă dar mai puțin letală comparativ cu variantele precedente ale virusului, relatează The Guardian.

Infectează celulele căilor respiratorii superioare

Șase studii, dintre care patru publicate înainte de Crăciun merg spre această concluzie. Aceste studii sunt preliminare și rezultatele lor trebuie să fie confirmate, cu atât mai mult cu cât este vorba în principal de studii realizate pe modele de animale.

Virusologul Deenan Pillay de la University College din Londra, explică: ”Omicron pare să fie mai apt pentru a infecta căile respiratorii superioare, respectiv celulele gâtului. El se multiplică deci mai ușor în aceste celule decât în celulele pulmonare”.

Dacă virusul infectează mai mult celulele din gât, asta îl face mai transmisibil, ceea ce ar explica răspândirea mai rapidă a Omicron. În schimb, un virus capabil să infecteze țesuturile pulmonare ar fi în principiu mai periculos și mai puțin transmisibil.

Printre studiile preliminare, The Guardian îl citează pe cel al unei echipe din grupul de cercetare în virusologie moleculară de la Universitatea din Liverpool.

Publicat a doua zi după Crăciun, studiul arată că Omicron generează o boală mai puțin gravă la șoareci: animalele infectate pierd mai puțin în greutate, au o încărcătură virală mai mică și suferă de o pneumonie mai puțin gravă.

Aceeași concluzie

Autorul principal al studiului, virusologul James Stewart comentează: ”Este o piesă dintr-un puzzle. Modelul animal sugerează că boala este mai puțin gravă comparativ cu cea provocată de Delta sau de varianta originală din Wuhan. Pare că boala să fie eliminată mai rapid și că animalele se refac mai repede, ceea ce concordă cu datele clinice pe care le avem”.

Cotidianul britanic citează, de asemenea, laboratorul lui Johan Neyts de la Universitatea Louvain (Belgia), care a ajuns la rezultate similare, realizând un studiu pe hamsteri”, și un studiu american care are aceeași concluzie.

Totuși, aceste rezultate obținute la animal trebuie să fie confirmate foarte rapid la oameni.