STUDIU Acest aliment previne Alzheimerul
O echipă de oameni de știință condusă de Amal Kaddoumi, susține că uleiul de măsline extravirgin protejează celulele nervoase de proteinele degradate. Se pare că boala Alzheimer este determinată de astfel de proteine anormale.
Potrivit unui studiu recent, cea mai bogată sursă de grăsimi mononesaturate, uleiul de măsline, are în compoziţia sa substanţe ce pot proteja împotriva bolii Alzheimer. Aproximativ 30 de milioane de oameni la nivel mondial sunt afectați de Alzheimer.
Atenție, însă: cele mai puține cazuri de Alzheimer este mai mică în ţările mediteraneene, iar motivul este unul foarte simplu: bucătăria acestora are la baza uleiul de măsline. “Substanţa-minune” din compoziţia uleiului de măsline se numeşte oleocantal, potrivit doctorulzilei.ro.
Experimentele făcute de oamenii de știință pe şoareci au arătat că oleocantalul creşte producţia de proteine şi enzime-cheie, extrem de importante pentru eliminarea din creier a proteinei beta-amiloid, implicată în patologia bolii Alzheimer.
Dieta mediteraneană este considerată una dintre cele mai sănătoase și mai hrănitoare pentru că:
-se bazează pe consumul crescut de legume;
– limitează consumul de carne roșie;
-încurajează consumul de pește;
– se bazează pe folosirea uleiului de măsline.