Studiu: Anual, înghițim aproximativ 4 kilograme de aditivi!
Cercetătorii francezi au ajuns la concluzia că o persoană ingerează, în medie, patru kilograme de aditivi anual. Ce-i de făcut? Explică Mathilde Touvier, cercetător și epidemiolog nutriționist, pentru Europa1.
Patru kilograme. Este cantitatea medie de aditivi pe care fiecare francez o înghite în fiecare an. Această cifră alarmantă a fost stabilită pe baza datelor oferite de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir, pornind de la studiul efectuat de cercetători în epidemiologie nutrițională. S-au analizat mezeluri, sosuri, biscuiți, meniuri preparate… Aditivi sunt în toate alimentele, din păcate, cu urmări asupra sănătății consumatorilor.
Mathilde Touvier, co-autor al acestui studiu, avertizează că și în cantitate mică și limitată în timp, acești aditivi au consecințe asupra sănătății. Din păcate, însă, sunt puține informații chiar la nivel internațional.
Studiile pe animale au dovedit deja că unii aditivi alimentari edulcoranți, emulgatori, coloranți sunt periculoși. Cercetătorii sunt acum interesați dacă unele bolile ale omului ar putea fi provocate de acești aditivi. Patologiile cronice, care fac obiectul cercetătorilor sunt cancerele, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, dar și diabetul de tip 2.
Și totuși aditivii nu vor dispărea prea curând. În fond, este o piață care reprezintă 50 de miliarde de euro la scară globală.
Potrivit cercetătorilor, ideal este să limităm consumul de alimente ultra-procesate. Sunt dovezi potrivit cărora consumul de alimente ultra procesate, care conțin, în general, foarte mulți aditivi alimentari, este asociat cu un risc major de boli cronice, avertizează autorii studiului.