Studiu: Celulele imunitare specifice răcelilor pot oferi o protecție parțială contra SARS-COV-2

Publicat: 13 ian. 2022, 21:15, de Puterea.ro, în COVID 19 , ? cititori
Studiu: Celulele imunitare specifice răcelilor pot oferi o protecție parțială contra SARS-COV-2
covid-19

Potrivit unui studiu recent, celulele imunitare formate după răcealile provocate de coronavirusuri protejează, parțial și contra infecțiilor cu SARS-COV-2.

Coronavirusurile umane, altele decât cele din fmilia SARS, sunt responsabile de simptomele tipice răcelilor din sezonul rece: gât iritat, scurgeri din nas etc., care de obicei dispar de la sine. Sunt studii care arată că limfocitele T specifice acestor coronavirusuri umane recunosc inclusiv virusul SARS-COV-2 îndrudit, dar mult mai virulent. Se poate presupune că prezența limfocitelor T creează o protecție, nu totală, contra infecțiilor cu SARS-COV-2.  

Limfocitele T

Cercetătorii de la Imperial College din Londra au studiat în profunzime aceast aspect. Prezența limfocitelor T specifice altor coronavirusuri în momentul în care o persoană este expusă la SARS-COV-2 influențează infecția?

”A fi expus la SARS-COV-2 nu generează întotdeauna infecția și am dorit să înțelegem de ce. Noi am descoperit că rate importante de celule T pre-existente, create de organism atunci când el este infectat cu alte coronavirusuri umane cum sunt cele ale răcelilor, pot proteja contra infecției Covid-19”, explică Rhia Kundu, primul autor al studiului de la Imperial College, citat de Futura sante.

Studiul a fost realizat în septembrie 2020 pe un lot de 52 de britanici, relativ tineri, care au fost infectați cu SARS-COV-2 și care, deci, puteau să infecteze alte persoane din jurul lor. Participanții la studiu au făcut testele PCR , în intervalul de 4-7 zile pentru confirmarea sau nu a infecției. În paralel, participanților li s-au luat probe de sânge pentru a analiza prezența limfocitelor T.

Rezultatele au indicat că 26 de persoane neinfectate aveau mai multe dintre aceste celule, comparativ cu persoanele infectate. Limfocitele T sunt active contra SARS-COV-2, deoarece ele recunosc un segment din coronavirus conservat dintre toate virusurile din această familie, nucleocapsidul.  Totuși, cercetătorii nu au observat diferențe printre limfocitele T specifice proteinei spike la participanții neinfectați.

Vaccinul anti Covid

În alți termeni, prezența acestor limfocite T ar putea conferi o protecție parțială contra infecției, dar în niciun caz nu o împiedică în totalitate.

Deși aceasta este o descoperire importantă, ea este doar o formă de protecție și vreau să subliniez că nu ar trebui să ne bazăm pe aceasta. Pe de altă parte, cel mai bun mod de a ne proteja împotriva Covid-19 este să fim vaccinați cu schema completă, inclusiv cu doza a treia, transmite Rhia Kundu.