Studiu: Cercetătorii din Tokyo lucrează la un ”vaccin de vis” contra coronavirusului, cu protecție pe viață!
Michinori Kohara, cercetător la Institutul metropolitan de științe medicale din Tokyo, lucrează din aprilie 2020 la dezvoltarea unui vaccin corona bazat pe vaccinul antivariolic. Kohara lucrează de peste 30 de ani pe virusul vaccinei – virusul variolei bovine – care reprezintă baza vaccinului contra variolei, transmite ”7sur7”.
Imunitate pe viață
În colaborare cu Institutul japonez pentru boli infecțioase, el a realizat un vaccin care folosește o sușă inofensivă a virusului vaccinei pentru a transporta proteinele din vârful SARS-CoV-2. Aceste proteine din vârf sunt cele care conferă coronavirusului o forma caracteristică.
Comparativ cu vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, noul vaccin ar trebui să ofere o protecție pe o durată mult mai mare. Este ceea ce susține Kohara într-un interviu acordat Japan Times, cel mai mare și mai vechi ziar de limbă engleză din Japonia. Anticorpii ar trebui să apară în organism după săptămână de la administrarea vaccinului.
”Lucrez cu diferite tehnologii vaccinale, dar vaccinul bazat pe virusul vaccinei este mult mai puternic, cu puține efecte secundare”, a declarat Kohara pentru Japan Times. ”Acesta poate furniza imunitate pe viață. O injecție își păstrează eficacitatea peste 20 de luni. Niciun alt vaccin nu oferă asemenea rezultate”.
O problemă majoră
Societatea farmaceutică japoneză Nobelpharma Co. prognozează să organizeze primele teste clinice cu vaccinul lui Kohara în Japonia, în cursul primului semestru al anului viitor. Dacă eficacitatea este demonstrată, faza finală a testelor clinice poate fi lansată imediat. Potrivit Kohara, comercializarea vaccinului lui ar putea să înceapă în 2024 chiar mai curând.
Cel mai mare obstacol îl reprezintă banii. Nobelpharma nu poate plăti testul clinic final. În aceste condiții, Kohara a cerut guvernului nipon să aloce subvenții dacă eficacitatea ”vaccinului de vis” este dovedită. În caz contrar, noi vom realiza testul în colaborare cu o mare companie farmaceutică, a precizat acesta.
Testele de laborator au arătat că acest vaccin funcționează bine contra variantelor, inclusiv varianta Delta. Kohara crede că vaccinul lui va fi eficace și contra Omicron. Mai mult, acest vaccin poate fi conservat o perioada îndelungată sub formă uscată la temperatura ambientală. Acest detaliu îl face și mai interesant din punct de vedere logistic pentru țările care nu au acces facil la refrigerare, cum este cazul vaccinului Pfizer și al altor vaccinuri.
Experiența dobândită odată cu vaccinul antivariolic arată, de asemenea, că sunt puține riscuri de efecte secundare îngrijorătoare, cum este inflamarea mușchiul cardiac, care este foarte rară. Probabilitatea ca acest efect să se producă este foarte mică, dar deja suscită îngrijorări.