STUDIU De câți bani avem nevoie pentru a fi fericiți? Oamenii bogați, lipsiți de empatie
De mici am crescut cu ideea că „banii nu pot cumpăra fericirea”. Studiile efectuate de-a lungul anilor au arătat că deși unii oameni au foarte mulți bani, acest lucru nu înseamnă că acele persoane sunt mult mai fericite decât cele care au o viață mai grea din punct de vedere financiar. Se pare, totuși, că acele vremuri au apus. În prezent, oamenii de știință au un nou motto: cu cât ai mai mulți bani, cu atât e mai bine.
În anul 2020, oamenii de știință au analizat mai multe date de la Office for National Statistics and Happy Planet Index pentru a afla de câți bani are nevoie un britanic mediu pentru a trăi o viață fericită. Răspunsul este următorul: 33.864 de lire sau mai mult. Prin „mai mult”, oamenii de știință se referă la faptul că în anul 2021, un studiu publicat de Matthew Killingsworth de la Universitatea din Pennsylvania sugerează că cu cât avem mai mulți bani, cu atât suntem mai fericiți.
Aduc banii fericirea?
Toată această fericire la care ne referim are legătură cu mult mai multe lucruri, nu se oprește doar la bani. De exemplu, oamenii cu bani sunt mult mai sănătoși, fiindcă ori de câte ori au o problemă pot merge oricând la medic. O sănătate bună are un impact asupra fericirii. De asemenea, oamenii mai bogați, care își permit să petreacă mai mult timp în vacanțe și să investească în propriile plăceri, comparativ cu cei mai săraci, care își cumpără doar „câteva chestii”, sunt mult mai fericiți.
Cum am scris și mai sus, fericirea provine și din alte lucruri, cum ar fi relații, locul de muncă, însă banii pe care îi avem ne oferă beneficii mai mari în aceste categorii.
Comparațiile ne afectează fericirea
Oamenii de știință sunt de părere că oamenii tind să devină nefericiți în momentul în care se compară cu ceilalți. De exemplu, dacă avem același stil de viață ca cei din jurul nostru, atunci ne simțim mai fericiți, însă dacă în jurul nostru sunt oameni cu mai mulți bani și ne comparăm cu ei, atunci automat devenim nefericiți. Mai clar, putem trăi într-un cartier bogat sau într-o țară bogată, însă dacă nu avem o mașină de lux așa cum are vecinul nostru, atunci clar vom fi nefericiți.
Privarea relativă, așa cum este denumită, are efecte grave. Așa se explică de ce de-a lungul timpului, în ciuda creșterii veniturilor la nivel global, sentimentul de fericire al oamenilor a stagnat. Se pare că oamenii de știință spun, de asemenea, că impozitele și taxele mai mari pot diminua impactul negativ al privării relative asupra bunăstării. Acest lucru explică de ce țările scandinave, care au impozite mai mari, ocupă primele locuri în clasamentele de fericire globale.
Copiii de bani gata se pot confrunta cu probleme psihice
Un studiu din Psychology Today a arătat că copiii părinților bogați au un risc mai mare de a suferi depresie, anxietate, tulburări alimentare și abuz de substanțe interzise. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că pe măsură ce se îmbogățesc, unii oameni devin mai puțin empatici, fiindcă bogăția insuflă un sentiment de libertate, iar cu cât un om este mai bogat, cu atât este mai puțin interesat de sentimentele altor persoane.
Pe de altă parte, psihologii de la Universitatea California din Berkeley și San Francisco au descoperit că persoanele cu venituri mai mici sunt mai empatice, mai miloase și se pun în locul celor care au anumite probleme.
Așadar, conform Science Focus, dacă nu conducem o mașină la fel de luxoasă ca vecinii noștri sau dacă nu ne simțim la fel de „înstăriți”, atunci ne putem consola cu gândul că probabil suntem oameni mult mai drăguți.