STUDIU Eficacitatea vaccinului anti-Covid ajunge la 0% după cel mult 7 luni, dacă nu este administrată o doză suplimentară
Un studiu suedez prepublicat în revista Lancet, care nu a fost revizuit încă de experți independenți, arată că eficacitatea vaccinurilor împotriva infectării cu SARS-Cov-2 scade progresiv de-a lungul timpului în toate subgrupurile, dar cu un ritm diferit în funcție de tipul de vaccin și mai rapid pentru bărbați, vârstnici sau persoane cu comorbidități.
Studiul a fost realizat retrospectiv, utilizând registrele naționale suedeze, pe 1,684,958 de persoane, inclusiv indivizi vaccinați cu 2 doze de Astrazeneca, Moderna sau Pfizer și indivizi nevaccinați. Cazurile de infectare simptomatică și Covid-19 sever (spitalizare sau mortalitate la 30 de zile după confirmarea infectării) au fost colectate în perioada 12 ianuarie – 4 octombrie 2021.
Eficacitatea vaccinului Pfizer împotriva infectării a scăzut progresiv de la 92% în ziua 15-30 de la vaccinare, la 47% în ziua 121-180, iar din ziua 211 și după, eficacitatea nu a mai putut fi detectată.
Eficacitatea a scăzut ușor mai lent pentru Moderna, fiind estimată la 59% după 6 luni. Eficacitatea Astrazeneca a fost în general mai mică și a scăzut mai repede, ajungând la 0% după ziua 121.
În general, eficacitatea vaccinului a fost redusă și a scăzut mai rapid în rândul bărbaților și al persoanelor în vârstă.
În ceea ce privește protecția împotriva formelor severe ale bolii, eficacitatea a scăzut de la 89% în ziua 15-30, la 42% după 6 luni și după. Analizele arată o scădere notabilă în rândul bărbaților, persoanelor în vârstă fragile și persoanelor cu comorbidități.
Eficacitatea vaccinului împotriva infectării simptomatice cu Covid-19 scade progresiv de-a lungul timpului în toate subgrupurile, dar cu un ritm diferit în funcție de tipul de vaccin și mai rapid pentru bărbați și persoanele fragile în vârstă. Eficacitatea împotriva formelor severe pare să rămână ridicată până la 9 luni, dar nu și pentru bărbați, persoanele în vârstă și cele cu comorbidități.