Studiu: Firmele cu capital privat din Europa Centrală, optimiste. Se așteaptă tranzacții mari
Previziunile economice optimiste au crescut semnificativ încrederea firmelor cu capital privat (private equity) din Europa Centrală, potrivit celui mai recent studiu Deloitte CE Private Equity Confidence Survey. Este de așteptat ca prețurile ridicate din piață să conducă la realizarea unor tranzacții importante în perioada următoare.
Peste două treimi (70%) dintre respondenţi consideră că economia se va îmbunătăţi. Este pentru prima dată după 2007, când niciunul dintre fondurile de capital privat participante la studiu nu se aşteaptă la o înrăutăţire a situaţiei economice, se arată într-un comunicat al firmei de consultanță.
Indicele de încredere s-a mărit de la 62, în vara anului 2020, la 149, aproape de vârfurile din 2007 şi 2011, iar aproape toți respondenţii (98%) consideră că activitatea să se intensifice sau să se menţină la acelaşi nivel în lunile următoare.
În condițiile în care este de așteptat ca preţurile să îşi continue ascensiunea, patru din zece fonduri de capital privat (41%) au o abordare mai prudentă referitor la deciziile de cumpărare. Preţurile ridicate constituie și o bună motivație pentru a obţine câştiguri, ceea ce face ca aproape 20% dintre firmele de PE să se concentreze pe vânzare în lunile următoare.
Prețuri bune la vânzare
De altfel sectoare care au înregstrat creșteri cum ar fi sănătatea, tehnologia, fintech-urile şi spaţiile de vânzare cu amănuntul către consumatori s-au bucurat de un interes ridicat din partea potenţialilor ofertanţi, ceea ce ar putea determina fondurile de private equity care deţin active să le vândă în contextul preţurilor mari.
„În ciuda blocajului care s-a instalat imediat după izbucnirea pandemiei, piaţa de private equity a avut o evoluţie bună în ultimele 18 luni şi are aşteptări optimiste pentru viitor, bazate pe experienţa acumulată după criza financiară, pe strategiile de creştere care s-au dovedit de succes şi pe redresarea economică. Trebuie menţionat că peste jumătate dintre participanţii la studiul Deloitte au confirmat că implementează politici de investiţii care includ factori ESG (environmental, social, governance).
În România, mai mulţi jucători în domeniu, precum Oresa, Abris Capital, Sarmis Capital, Black Sea Fund, Morphosis Capital etc., au fost activi anul acesta în industrii precum alimentară, tehnologie, servicii, sănătate, şi ne aşteptăm să vedem tranzacţii în care sunt implicate firme de private equity şi în următoarea perioadă”, a declarat Radu Dumitrescu, partener coordonator Consultanţă financiară, Deloitte România.
Așteptări mari
Două treimi dintre firmele de capital privat prognozează o îmbunătăţire a eficienţei financiare a investiţiilor, acestea fiind cel mai ridicate aşteptări din 2004 şi 2005, când piaţa se afla în perioada de creştere accelerată.
Deşi Europa Centrală rămâne în principal o piaţă cu tranzacţii de valoare medie, în ultima vreme au fost raportate tot mai multe tranzacţii de valoare mare. De altfel, aproape 60% dintre respondenţi se așteaptă la tranzacții mai mari din punct de vedere valoric.
Cele mai interesante pentru fondurile de private equity care vor să cumpere sunt companiile lideri de piaţă, menţionate de 54% dintre respondenţi. În același timp, şi companiile de dimensiune medie care sunt în etapa de dezvoltare au atras tot mai mult atenţia firmelor de capital privat, 37% dintre respondenţi sunt de părere că se vor confrunta cu competitori interesați să investească în astfel de companii.
„Interesul crescut pentru companiile de talie medie poate fi rezultatul creşterii preţurilor, care descurajează unii investitori să achiziţioneze lideri de piaţă şi îi determină să se concentreze asupra companiilor care pot beneficia de strategiile de creştere specifice fondurilor de private equity şi care, prin urmare, pot fi achiziţionate la multipli de evaluare mai mici”, subliniază consultanţii Deloitte.
Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluţia pieţei de private equity din 2003, de două ori pe an.
Deloitte furnizează la nivel global servicii de audit, consultanţă, servicii juridice, consultanţă financiară şi managementul riscului, servicii de consultanţă fiscală şi alte servicii adiacente către clienţi din sectorul public şi privat provenind din industrii variate.