Studiu: Hidratarea suficientă și constantă reduce riscul de insuficiență cardiacă
Potrivit cercetătorilor americani, hidratarea constantă este o soluție cheie pentru reducerea riscului de insuficiență cardiacă.
Vorbim mai mult despre hidratare în perioadele caniculare. Dar iată că a bea apă suficientă și în mod constant asigură hidratarea corespunzătoare a corpului dar, în același timp, reduce în mare măsură riscul de insuficiență cardiacă. Este mesajul transmis de studiul realizat de National Heart Lung and Blood Institute Bethesda din Statele Unite.
”Studiul nostru sugerează că menținerea unei bune hidratări poate să împiedice sau să reducă problemele cardiace care pot conduce la insuficiență cardiacă, explică dr. Natalia Dmitrieva, principala autoare autoare a acestui studiu, care recent a fost publicat în European heart journal.
În insuficiența cardiacă, inima nu mai poate pompa suficient sânge pentru a face față necesarului normal al organismului. Atunci când cineva nu bea suficientă apă, concentrația de sodiu seric crește și depășește 142 mmol/l. Pentru a evita deshidratarea, corpul nostru are tendința de a conserva apa, activând astfel procesele care dezvoltă insuficiența cardiacă. Este motivul pentru care dr. Dmitrieva reamintește că o bună hidratare zilnică înseamnă între 1,6 l și 2,1 pentru femei și 2 – 3 litri pentru femei.
Pentru acest studiu, cercetătorii americani au evaluat 15.000 de participanți, cu vârste între 44 și 56 de ani și i-au monitorizat până la vârste între 70 și 90 de ani. Concluziile studiului arată că o concentrare serică de sodiu ridicată este asociată cu insuficiență cardiacă și hipertrofie ventriculară stângă.