Studiu InfoCons: Ce conțin comprimatele de supt atât de folosite în sezonul rece!?
Un studiu efectuat de InfoCons, publicat recent, a constatat că zahărul deși apare menționat pe majoritatea etichetelor, pe aproape 70% din etichete nu este menționată și cantitatea.
Conform studiului InfoCons, zahărul din pastilele de supt se încadrează pe o scală între 0 și 1,5 g per pastilă, în timp ce îndulcitorul este regăsit într-o cantitate încadrată între 0 și 1.1 g.
Studiul a depistat că pastilele de supt pot conține îndulcitori de diferite tipuri. Această informație trebuie luată în considerare cu precădere de pacienții ce suferă de diabet.
”Cantitatea zilnică de zahăr recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 25 g/ zi, altfel spus 5 plicuri de zahăr. În momentul administrării pastilelor de supt, trebuie avut în vedere și acest aspect, întrucât este important să nu depășim această limită. Pe parcursul unei zile, meniul este destul de variat, iar în momentul administrării comprimatelor de supt, trebuie avute în vedere și cantitățile de zahăr din celelalte produse alimentare consumate”, subliniază InfoCons.
Pastile cu E-uri și arome
Același studiu a evidențiat că 100% pastilele analizate conțin E-uri într-o mai mică sau mai mare măsură: de la 38% dintre produse cu 1 aditiv alimentar până la 3% dintre produse cu 6 aditivi alimentari.
Studiul a identificat apariția frecventă a E-urilor 953, 570, 334, 104 sau 954, în aceste produse.
Autorii studiului atrag atenția că pe lângă E-urile din comprimatele de supt , pe parcursul unei zile aceste subtanțe se pot asimila și din alte produse cum sunt: mezeluri, pate, picuri anti-răceală.
Pe lângă E-uri, în comprimatele de supt au diverse arome de miere, lămâie, căpșuni, prune, mentă, mentol, eucalipt etc.
În cadrul studiului InfoCons au fost analizate 31 de produse tip comprimate de supt din gama strepsils, tantum, tarchisan, septolete, faringosept, decasept, dintre cele mai folosite în sezonul rece, sezonul virozelor și al gripei.