Studiu: Legătura între lipsa somnului și boala Alzheimer
Cercetătorii americani estimează că tulburările de somn ar putea contribui la apariția și evoluția maladiei Alzheimer.
În timpul somnului, creierul profită și evacuează reziduurile acumulate, printre care plăcile amiloide compuse din proteine beta-amilioide. Aceste depozite formate în jurul neuronilor persoanelor afectate de maladia Alzheimer împiedică neurotransmițătorii să funcționeze normal.
Cercetătorii americani au dorit să verifice dacă lipsa somnului este într-adevăr un factor de risc pentru maladia Alzheimer. Pentru aceasta ei au extras macrofage – care au funcția de eliminare a reziduurilor – și le-au alimentat cu proteine beta-amiloide, în diferite momente ale zilei. Datorită makerilor fluorescenți, ei au putut să cartografieze ritmurile circardiene ale macrofagelor. Ritmul circadian este un ritm biologic de 24 de ore, care controlează procesele biologice, cum sunt somnul și pofta de mâncare.
Potrivit rezultatelor publicate în revista de știință Plos Genetics, cercetătorii au observat că, atunci când ritmul circadian este perturbat, macrofagele sunt afectate, inclusiv procesul de eliminare a reziduurilor. ”Perturbarea acestui proces de eliminare a proteinei beta-amiloidă ar putea fi una din cauzele pentru care noi am constatat o creștere a plăcilor amiloide care se formează în creier în cazul bolii Alzheimer, spune dr. Jennifer Hurley, care a coordonat acest studiu al Rensselaer Polytechnic Institute din New York.
Acest studiu sugerează că ar fi posibilă reducerea riscului de boală Alzheimer sau de a-i atenua gravitatea simptomelor. Dr. Jennifer Hurley mai spune că prin intervenții simple, cum ar fi expunerea la lumină sau terapii care stimulează activitatea celulelor imunitare, s-ar putea stimula capacitatea creierului de a elimina proteina beta-amiloidă.