Studiu: Legătura între orele de somn și riscul de diabet de tip 2
Un studiu recent confirmă legătura directă între orele de somn și diabetul de tip 2.
Un somn neodihnitor poate afecta echilibrul glicemic, mărind riscul de diabet în cazul persoanelor predispuse, și poate agrava un diabet existent deja, precizează Federația franceză a persoanelor suferinde de diabet.
Dar mai nou, s-a constatat că a dormi prea mult sau prea puțin poate mări riscul de diabet de tip 2. Aceasta este concluzia unui studiu publicat în revista Sleep Health, numărul din august, anul acesta.
Cercetătorii olandezi au analizat datele aparținând unui număr de 5.561 de voluntari, cu vârste între 40 și 75 de ani, incluși în studiul Maastricht. Datele oferă informații privitoare la obiceiurile legate de somn în cazul fiecărui voluntar. Ele au fost comparate cu testele de toleranță la glucoză, ceea ce a permis determinarea voluntarilor suferind de prediabet, de diabet de tip 1 (excluși din studiu) sau de diabet de tip2.
Rezultatele evidențiază legătură dintre durata somnului medie pe săptămână și diabetul de tip 2, cunoscut și sub numele de diabetul gras. Cercetătorii au constatat că este o asociere între aceste două elemente. Astfel, persoanele care dormeau foarte puțin (5 ore) sau, dimpotrivă, prea mult (12 ore) prezentau un risc mai ridicat de a suferi de diabet de tip 2. Și aceasta, independent de tabagism, consum de alcool, alimentație dezechilibrată, sedentarism, factori de risc major pentru diabetul de tip 2.
În timpul somnului, celulele adipoase secretă un hormon (leptina) care reduce senzația de foame. Ziua, stomacul secretă un alt hormon (grelina), care facilitează aportul alimentar. Or, persoanele care dorm prea puțin ajung să mănânce mai mult, mărindu-se riscul de obezitate și deci de diabet, precizează Federația franceză a persoanelor suferinde de diabet.