Studiu: Modificări în creierul unor pacienți decedați de Covid-19 asemănătoare celor ale pacienților cu boala Alzheimer
Cercetătorii au constatat că modificările moleculare din creierul pacienților decedați de Covid-19 sunt asemănătoare celor ale pacienților afectați de boala Alzheimer.
Dacă unii bolnavi de Covid-19 se refac rapid după boală, alți rămân cu sechele multe luni, chiar ani. După apariția acestei pandemii, numeroase studii au evidențiat impactul virusului asupra multor organe, inclusiv asupra creierului.
Infecția Covid-19 ar putea expune pacienții unor simptome asemănătoare celor ale bolii Alzheimer, ca tulburări de memorie, ”ceața” cerebrală, precizează un recent studiu efectuat pe zece pacienți decedați de Covid-19 în Statele Unite, transmite l’Est Republicain.
Cercetătorii au constatat că pacienții afectați de coronavirus prezentau în creier anumite molecule degradate, rianodina. ”Ceea ce am descoperit este cu adevărat neașteptat: nu numai că am găsit receptori de rianodină degradați în inima și plămânii decedaților de Covid-19, ci și în creier”, spune prof. Andrew Marks, autorul acestui studiu new-yorkez. Receptorii de rianodină degradați au fost deja asociați cu o creștere a proteinei tau, fenomen legat de boala Alzheimer. O disfuncție care ar putea fi legată de starea inflamatorie a pacientului afectat de virus.
”Putem considera Covid long o formă atipică de boală Alzheimer și/sau că pacienții suferinzi de o formă severă de Covid-19 ar putea fi predispuși la această boală neurologică în cursul vieții, concluzionează acest studiu american.
Totuși, trebuie sublinat că rezultatele acestui studiu trebuie confirmate de un studiu care să includă mult mai mulți pacienți.