Studiu: O picătură de sânge pentru a detecta cancerul pulmonar
Potrivit unui recent studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, ar fi necesară doar o picătură de sânge pentru a detecta cancerul pulmonar.
Studiul nostru demonstrează potențialul de dezvoltare a acestei metode de depistare sensibilă până la depistare precoce a cancerului pulmonar. Modelul predictiv pe care l-am conceput poate identifica persoanele susceptibile de a fi afectate de această formă de cancer. Persoanele care prezintă rezultate suspecte vor fi identificate și supuse unei evaluări mai aprofundate prin teste de imagistică, ca tomodensitometrie cu doze mici, pentru un diagnostic definitiv, explică Leo Cheng, biofizician asociat în radiologie.
Model predictiv
Cercetătorii au pus la punct un model predictiv al cancerului bazat pe diferite profile metabolomice, adică pe un ansamblu de mici molecule prezente în celulă sau într-un organ la un moment dat. Prezența cancerului pulmonar poate provoca alterări în metaboliți. Pentru a certifica diagnosticul, cercetătorii au analizat sângele cu ajutorul unui instrument care examinează mai mulți compuși din celule.
Mai întâi, cercetătorii au folosit modelul lor pentru a recunoaște cancerul pulmonar, comparând eșantioanele de sânge prelevate de la pacienți în momentul diagnosticului cu probe de la persoane sănătoase. Apoi, ei au validat modelul lor cu eșantioane de sânge obținute înainte de precizarea diagnosticului de cancer pulmonar. ”Este foarte încurajator, deoarece depistarea precoce a bolii ar trebui să detecteze modificări în profilele metabolice sanguine, care sunt intermediare între starea de sănătate și starea patologică, explică autorul studiului. De asemenea acest model ar putea permite predicția de supraviețuire la cinci ani după diagnosticare a pacienților. În viitor, acest model ar putea fi folosit pentru depistarea maladiei Alzheimer, analizând eșantioanele de sânge și lichidul cefalo-rahidian,