Studiu: Rezultatele pozitve ale imunoterapiei în cancerul de piele
Cercetările realizate la Spitalul universitar din Bruxelles privitoare la imunoterapie în cancerul de piele au demonstrat că riscul recidivei devine neglijabil la circa 25% dintre pacienți, a transmis UZ Brussel (Universitair Ziekenhuis Brussel), transmite 7sur7.
Melanomul reprezintă circa 8% din cancerele de piele, dar agresivitatea acestuia este majoră. Un tratament prin imunoterapie, care constă în stimularea sistemului imunitar al pacientului pentru eliminarea celulelor canceroase, este disponibil în Belgia din 2010. Între 2010 și 2022, cercetătorii de la UZ Bruxell au monitorizat aproape 300 de pacienți afectați de melanom metastazat și tratați cu imunoterapie.
Studiul a arătat că probabilitatea de a fi și a rămâne vindecat la cinci ani după debutul tratamentului era de aproximativ 25%. În cazul a 35% dintre pacienții tratați care aveau metastaze, imunoterapia a fost întreruptă după dispariția metastazelor, aspect evidențiat imagistic sau din cauza efectelor secundare inacceptabile. Tratamentul a fost reluat doar în cazul recidivei, explică spitalul într-un comunicat.
Riscul cel mai mare de evoluție gravă a melanomului metastazat se manifestă în primele șase luni de la începutul tratamentului (…) Riscul scade apoi treptat fiind aproape neglijabil la cinci ani de la debutul tratamentului.
Unii pacienți afectați de melanom metastazat au fost monitorizați mai mult de 10 ani, cu rezultate pozitive și durabile, subliniază profesorul Bart Neyns, care a condus această cercetare.