Studiu: Rolul asimptomaticilor în răspândirea virusului
Întrebarea la care cercetători din întreaga lume caută răspunsul în acest moment este: Câte cazuri asimptomatice constituie vectori ai virusului și cât de periculoase sunt acestea în momentul în care vin în contact cu alte persoane?
Persoanele asimptomatice reprezintă o cincime dintre cei infectați cu Covid-19, potrivit revistei PLOS Medicine. Cercetătorii de la Universitatea din Berna sunt cei care au reușit să determine proporția, după efectuarea unui studiu amplu. Argumentul de la care au pornit studiul a fost acela că asimptomaticii reprezintă 20% dintre persoanele infectate, dar aceștia joacă un rol relativ mic în răspândirea virusului.
O mare întrebare a pandemiei, la care cercetători din întreaga lume caută răspunsul, este: câte cazuri asimptomatice consituie vectori ai virusului și cât de periculoase sunt acestea în momentul în care vin în contact cu alte persoane?
Experții nu au reușit să cadă de acord
Un număr mare de cazuri asimptomatice ar ajuta la dobândirea imunității de grup. dar „este foarte puțin probabil să fie cazul”, a declarat epidemiologul Nicola Low, unul dintre autorii studiului Universității din Berna. Până în prezent, potrivit tdg.ch, experții nu au reușit să cadă de acord asupra numărului de persoane infectate care nu prezintă simptome. Motivul: o persoană asimptomatică care are un test pozitiv poate dezvolta simptome mai târziu (aceștia sunt pacienți „presimptomatici”). Într-o selecție mai precisă a studiilor, efectuate la subiecți selectați aleatoriu – nu doar la pacienții din spital – procentul asimptomaticilor crește la 30%. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că boala apare mai rar la copii decât la adulți.
Echipa lui Nicola Low a analizat 79 de studii rezultate din testele efectuate din martie până în iunie. Potrivit cercetătorilor, doar 1.287 din cei 6.616 de pacienți au rămas asimptomatici pe toată durata bolii. 80% dintre ei, mai devreme sau mai târziu, au dezvoltat simptome.