Studiu: Românii vor ajunge în situția în care vor alege ce plătesc mai întai: facturile sau ratele la bancă
Românii care au credite la bancă sunt printre cei mai afectați de efectele creșterii inflației. În cazul lor va urma o curbă de sacrificiu, iar ei vor fi nevoiți să decidă ce plătesc mai întâi, creditele sau facturile, se arată într-o analiză realizată de compania de consultanţă Frames şi Casa de Avocatură Cuculis & Asociaţii.
„Creşterea semnificativă a preţurilor pune presiune tot mai mare pe banii românilor. Printre cei mai afectaţi de efectele inflaţiei se află mare parte din cei 1,43 milioane de români care au credite la bancă. Pentru ei urmează o adevărată curbă de sacrificiu. Vor trebui să aleagă ce plătesc mai întâi – creditele sau facturile tot mai mari pentru o viaţă decentă. Nu este exclus ca, în condiţiile adevăratului tsunami financiar care urmează, rata creditelor neperformante să treacă de 10%”, explică sursa citată.
Testele de stres realizate de Banca Naţională a României (BNR) la sfârşitul anului 2020, indicau, într-un scenariu de risc, că rata creditelor neperformante ar putea atinge 9,2% în decembrie 2021 şi 9,9% în 2022.
„Scumpirile majore la utilităţi – gaze, energie, carburanţi – reprezintă, din păcate, doar vârful unui adevărat iceberg de scumpiri pe care le vom simţi, cel mai puternic, începând din noiembrie. Cum salariile românilor nu au crescut, în această perioadă, presiunea financiară s-a acutizat”, arată analiza Frames.
În prezent, potrivit datelor BNR, sunt 158.901 persoane fizice cu restanţe la credite iar ponderea lor este una redusă, de numai 2,55%. Valoarea creditelor restante este de 3,9 miliarde de lei.
„Românii trebuie să ştie că îşi pot renegocia creditele, că au drepturi prevăzute de lege care le permit să îşi salveze casele, bunurile de la executarea silită. Să apeleze la specialişti, să solicite asistenţă juridică pentru că, pentru mulţi dintre cei aflaţi în dificultate, fiecare zi de întârziere se va contabiliza la gradul de risc”, afirmă avocatul Adrian Cuculis.
Familiile cu copii, cele mai vulnerabile
Cele mai vulnerabile din prisma riscului de neplată sunt, în prezent, familiile cu copii, pensionarii şi persoanele singure plătite cu salariul minim, arată analiza citată.
„Familiile care au cel puţin doi copii sunt cele mai vulnerabile la situaţie economică cu care ne confruntăm. Creşterea spectaculoasă a preţurilor la alimente, servicii, utilităţi le afectează cel mai mult, având în vedere că îngrijirea copiilor este din ce în mai scumpă, iar majoritatea acestora sunt angrenate în împrumuturi pentru casă, maşină sau în credite de consum”, estimează analiştii.
Potrivit analizei, cea mai mare expunere a băncilor este pe creditele pe termen lung, de peste cinci ani (117,9 miliarde lei), urmate de creditele pe termen mediu (1-5 ani) – 34,4 miliarde lei şi împrumuturile pe termen scurt (până la 12 luni) – 1,4 miliarde de lei.