Studiu: Scădere spectaculoasă a eficacității unor vaccinuri anti-Covid-19, după 8 luni de la administrare
Un studiu publicat în prestigioasa revistă Sciences demonstrează că eficacitatea unor vaccinurilor contra contaminării cu SARS-CoV-2 scade după aproximativ opt luni și jumătate. Acest studiu dovedește cât de necesară este doza a treia de vaccin, transmite Futura Sante.
În lupta contra pandemiei, SUA au autorizat două vaccinuri ARNm (Pfizer-BioBTech și Moderna) și un vaccin cu vector viral (Janssen). Fără îndoială aceste vaccinuri au contribuit la ținerea sub control a pandemiei. Totuși, din luna iulie anul acesta, SUA trebuie să facă față unei recrudescențe a cazurilor, majoritatea lor fiind legate de varianta Delta.
Pentru a înțelege evoluția eficacității diferitelor vaccinuri în timp, autorii au efectuat acest studiu pe un grup de aproape 800.000 de americani, în perioada februarie 2021 – octombrie 2021, perioadă care coincide și cu apariția variantei Delta. Mai precis, grupul a fost format din 780.225 de persoane, dintre care 498.148 vaccinați cu schema completă.
Inițial, autorii studiului au fost interesați de riscul de contaminare. Rezultatele confirmă că persoanele vaccinate prezintă mai puține riscuri de se infecta, comparativ cu persoanele nevaccinate. Totuși, autorii studiului au observat că eficacitatea a trei vaccinuri scade după numai câteva luni, cu unele diferențe în funcție de vârstă, sex sau comorbidități. Între martie 2021 și octombrie 2021, eficacitatea vaccinurilor a trecut:
- de la 86,4% la 13,1% pentru vaccinul Janssen,
- de la 89,2% la 58% pentru vaccinul Moderna,
- de la 86,9% la 43,3% pentru vaccinul Pfizer-BioNTech.
Nu scade protecția contra riscului de deces
În continuare, autorii studiului s-au axat pe riscul de deces asociat cu SARS-CoV-2. Porivit rezultatelor, cele trei vaccinuri continuă să asigure protecție contra riscului de deces mai multe luni după vaccinare. De fapt, acest risc este cel mai important. În plus, pe fondul apariției, în luna iulie anul acesta, a variantei Delta, protecția contra riscului de deces a rămas importantă:
- 81,7% toate vaccinurile combinate pentru categoria de vârstă sub 65 de ani
- 71,6% toate vaccinurile combinate pentru cei peste 65 de ani.
Aceste date întăresc ideea necesității administrării celei de-a treia doze pentru reactivarea sistemului imunitar, mai ales în cazul persoanelor cu risc major, cu diverse afecțiuni severe.