Studiu: Temperaturile extreme cresc riscul infarctului mortal
Temperaturile crescute și poluarea aerului cresc riscul de infarct miocardic fatal, potrivit unui studiu realizat recent. Experții spun că datele adunate în urma acestuia pot ajuta populația din Europa care se confruntă acum cu zilele de caniculă.
Pentru realizarea studiului au fost adunate date timp de cinci ani dintr-o provincie chineză. Informațiile strânse de către experți au evidențiat faptul că cele mai multe decese din cauza infarctului au fost înregistrate în perioade cu temperaturi extreme sau niveluri ridicate de poluare în aer, scrie stiripesurse.ro.
Din datele prelevate, numărul femeilor care au murit în urma atacului de cord cauzat de temperaturile ridicate a fost mai mare, comparativ cu cel al bărbaților. La fel și la persoanele în vârstă, față de cele tinere. De asemenea, riscul de infarct crește pe măsură ce evenimentele meteorologice extreme persistă în timp.
Majoritatea deceselor au fost înregistrate în rândul adulților în etate, cu o vârstă medie de 77,6 ani. Sexul nu a avut o influență semnificativă, cu o proporție relativ egală de bărbați și femei. Studiul a luat în considerare expunerea la particule fine din aer prin măsurători efectuate în fiecare zi, când au avut loc decese și în ziua precedentă.
Datele pot fi utilizate pentru a oferi consiliere cetățenilor din Europa, în special în contextul uneia dintre cele mai severe și prelungite valuri de căldură din istoria continentului.
Studiul, publicat în revista Circulation a Asociației Americane a Inimii, a analizat datele a peste 200.000 de decese cauzate de infarct miocardic, înregistrate între 2015 și 2020, într-o provincie din estul Chinei, cu patru anotimpuri distincte și variații semnificative de temperatură și poluare.