Studiu: Variola maimuței, predominantă în comunitatea LGTBQ
Deși variola maimuței este în creștere în comunitatea LGTBQ și virusul se răspândește predominant în rândul bărbaților gay și bisexuali, totuși oricine se poate îmbolnăvi, transmite CNN.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), în SUA sunt confirmate 1.972 de cazuri
În New England Journal of Medicine, a fost publicat, săptămâna această, un studiu care a analizat datele medicale aparținând unui număr de peste 520 de cazuri de variola maimuței din 16 țări, printre care Canada, SUA , dar și țări din Europa.
John Thornhill, principalul autor al studiului, citat de AFP, spune că studiul ”sugerează că majoritatea cazurilor sunt legate activitatea sexuală”. „Este important să subliniem că variola maimuţei nu este o infecţie cu transmitere sexuală în sensul tradiţional al termenului; ea poate fi contractată prin orice contact fizic apropiat”, adaugă John Thornhill.
Studiul arată că, în principal, leziunile cutanate au fost observate în zone anale, genitale sau la nivelul cavităţii bucale.
Simptomele încep de obicei în 3 săptămâni de la expunerea la virusul variolei maimuței și persistă între 2 și 4 săptămâni.
De obicei, virusul declanșează o erupție cutanată cu leziuni care pot fi extrem de dureroase. Erupția cutanată începe adesea pe față și se extinde în alte zone ale corpului, transmite CDC. La debut, este posibil să apară și febra.
Potrivit CDC, cercetătorii investighează, de asemenea, dacă virusul poate fi răspândit de către cineva care nu are simptome sau prin spermă, fluide vaginale și materii fecale.
Folosirea unui prezervativ poate ajuta. Dar este o măsură și probabil nu este suficientă pentru a asigura protecția împotriva acestei variole.
Cu toate acestea, CDC subliniază în continuare că prezervativele pot preveni alte infecții cu transmitere sexuală.
Împotriva variolei maimuței există un vaccin, dar se pare că în SUA și nu numai cererea depășește oferta. Până când aprovizionarea se îmbunătățește, oamenii se pot proteja evitând contactul cu cei care sunt în mod clar infectați, în special contactul direct, cum ar fi sărutul.