Studiu: Vegetarienii, predispuși la depresie!?
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2022/06/bors-ucrainean.jpg)
Persoanele care au renunțat la carne și preparate din carne se pare că sunt predispuse la depresie, sugerează un nou studiu.
Regimurile vegetariene și vegan ar putea fi legate de o prevalență mai ridicată a episoadelor depresive, potrivit unui studiu, pregătit să apară în ediția din 2023 a Journal of affective disorders, transmite Sante magazine.
Cercetătorii au analizat datele din ELSA-Brasil cohort, un studiu în care sunt incluși 15.000 de brazilieni. Participanții au declarat în formulare care este regimul lor alimentar. Depresia a fost evaluată cu ajutorul Clinical Interview Schedule-Revised, un instrument pentru diagnosticarea tulburărilor mentale. Potrivit studiului, persoanele care au renunțat la carne prezintă o frecvență a episoadelor depresive de două ori mai mare comparativ cu persoanele care nu au exclus carnea din regimul lor alimentar.
Autorii studiului au și o precizare: carența unor nutrienți nu explică această asociere. Evident această afirmație a declanșat reacții din partea altor specialiști.
Astfel, Monique Richard, purtătoarea de cuvânt a Academy of Nutrition and Dietetics, a declarat pentru Healthline că, dimpotrivă, carențele de nutrienți ar putea fi o explicație. ”De fiecare dată când o persoană exclude un grup de alimente în întregime, în acest caz o sursă de proteine și grăsimi, și nu vine cu un alt grup adecvat în plan nutrițional, aceasta afectează o varietate de funcții sistemice și fiziologice, ca sănătatea cognitivă„ – explică purtătoarea de cuvânt.
De asemenea, ar fi bine să știm dacă persoana respectivă se simte izolată sau a rupt legătura cu alte persoane din cauza acestor opțiuni alimentare, a mai adăugat purtătoarea de cuvânt.
În Brazilia, aproximativ 15% din populație ar fi vegetariană, potrivit unui sondaj IBOPE Inteligencia, realizat în aprilie 2018.