În timp ce negocierile pentru pace în Ucraina rămân incerte, SUA ar putea continua să sprijine militar Kievul pe termen lung, fără a implica direct contribuabilii americani, spun Jack Keane și Mark A. Thiessen într-un articol publicat în The Washington Post. Cei doi experți susțin că asistența militară poate fi finanțată prin resurse rusești înghețate și împrumuturi garantate cu resursele naturale ale Ucrainei.
Soluții propuse pentru înarmare
Indiferent de deznodământul negocierilor, Ucraina va necesita sprijin militar constant pentru a descuraja agresiunile viitoare ale Rusiei, spun autorii. Fostul președinte american Donald Trump a subliniat în trecut că este esențial să nu se părăsească Ucraina și să se mențină sprijinul militar până la obținerea unui acord de pace.
Chiar și după un eventual acord, Kievul va avea nevoie de arme pentru a-și apăra teritoriul. În acest context, SUA ar putea adopta o strategie de sprijin financiar sustenabil, în care Ucraina devine un „client” al industriei de apărare americane, nu doar un beneficiar al ajutoarelor.
Fonduri din activele rusești înghețate
Una dintre soluțiile propuse implică utilizarea activelor rusești înghețate pentru achiziționarea de echipamente militare. În prezent, SUA și aliații săi controlează aproximativ 300 de miliarde de dolari din aceste resurse. Prin accesarea acestor fonduri, Ucraina ar putea să achiziționeze arme fără ca povara financiară să cadă pe umerii contribuabililor americani. Mai mult, această metodă ar stimula producția internă de apărare din SUA, iar factura ar fi plătită de Moscova.
Garanții pe baza resurselor naturale
O altă opțiune constă în acordarea de împrumuturi Ucrainei, garantate cu resursele sale naturale. Deși economia țării a fost grav afectată de război, Ucraina dispune de rezerve naturale vaste, estimate la 26 de trilioane de dolari. Acestea includ petrol, gaze naturale, minerale critice și metale rare.
Potrivit unui raport al firmei canadiene de analiză geopolitică SecDev, Ucraina deține unele dintre cele mai mari rezerve din Europa pentru minerale esențiale precum uraniul, titanul, manganul, dar și rezerve semnificative de gaze de șist, litiu și grafit. Aceste resurse ar putea servi ca garanții pentru finanțarea achizițiilor de echipamente militare.