Concedieri în SUA: au aflat de la paznicii clădirilor instituțiilor unde lucrau dacă sunt puşi pe liber
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/coada-la-concediere-x-e1743547032178.jpg)
Se întâmplă acum în SUA. Zeci de funcționari publici au aflat de la paznici dacă sunt puşi pe liber. Erau angajați la Departamentul Sănătăţii şi al agenţiilor de sănătate. Au aşteptat la coadă ore întregi la intrare, fără să ştie ce se va întâmpla când vor ajunge în faţă.
Concedieri din ușă în SUA, Washington
Angajaţii au fost informaţi de agenţii de securitate că au fost concediaţi în timp ce încercau să intre în clădirea Mary Switzer. Imobilul găzduieşte mai multe birouri şi divizii ale Departamentului pentru Sănătate şi Servicii Sociale (HHS), conform Reuters.
„Zeci de oameni au fost concediaţi în acest fel până acum”, a spus angajatul. Printre aceştia se număra şi o persoană surdă. Pentru aceasta, agentul de securitate a trebuit să tasteze pe telefon mesajul că a fost concediată.
Stai la coadă pentru a fi dat afară, noul trend în SUA
„Acum cade în sarcina paznicilor să le spună oamenilor că şi-au pierdut locul de muncă”, a comentat angajatul.
Un angajat al FDA a declarat că personalul a trebuit să îşi prezinte ecusoanele la intrarea în clădire. Cei care au fost concediaţi au primit o hârtie şi li s-a spus să se întoarcă acasă, potrivit unei surse. Oamenii au aşteptat la coadă ore întregi fără să ştie ce se va întâmpla când vor ajunge în faţă.
Cum își recuperează lucrurile de la birou cei care sunt concediați
Hârtia, ajunsă și în posesia Reuters, conţinea numerele de telefon pentru 10 departamente diferite. Angajaţii trebuiau să sune la acestea pentru a-şi recupera „echipamentul esenţial”.
Un membru al personalului FDA a declarat că 17 angajaţi de la biroul de presă au fost concediaţi. Vid Desai, ofiţerul şef de informaţii al FDA, a declarat că şi el a fost concediat.
Angajaţii concediaţi au primit e-mailuri în care li se spune că faptul că sunt daţi afară nu este din cauza
• modului în care şi-au făcut treaba,
• performanţei,
• conduitei lor,
potrivit unui e-mail ajuns în posesia Reuters.
Concedierile afectează diverse departamente ale ministerului şi agenţiile federale pe care le supervizează. Sunt cele responsabile cu aprobarea noilor medicamente (FDA), răspunsul la epidemii (CDC) şi cercetarea medicală (NIH), scrie news.ro.
„Aceştia sunt oamenii care se asigură că medicamentele pe care le luaţi dumneavoastră şi copiii dumneavoastră sunt sigure. Aceştia sunt oamenii care efectuează şi supervizează cercetarea în domeniul cancerului, al sănătăţii copiilor şi în multe alte domenii. Ei sunt cei care se asigură că noile dispozitive utilizate de medici şi pacienţi sunt eficiente”, a scris pe X Craig Spencer, medic de urgenţă şi profesor la Universitatea Brown.
Potrivit presei din SUA, mai multor înalţi funcţionari din cadrul acestor agenţii li s-a propus să fie repartizaţi în locuri izolate. Acestea ar fi în mijlocul Alaskăi sau în Oklahoma.
„FDA aşa cum o ştiam noi nu mai există”, a declarat Robert Califf, fost şef al agenţiei, pe reţeaua LinkedIn. „Cred că istoria va consemna că aceasta a fost o greşeală uriaşă”, a continuat el.
Săptămâna trecută, noul secretar al Sănătăţii, Robert Kennedy Jr., şi-a anunţat intenţia de a combate „proliferarea birocratică”. De asemenea, de a face „mult mai mult la un cost mai mic”. S-a referit în special la bolile cronice precum diabetul şi obezitatea.
Planul său include reducerea forţei de muncă de la 82.000 de angajaţi cu normă întreagă la 62.000. Se bazează pe disponibilizări voluntare sau pensionări anticipate în plus faţă de cele 10.000 de concedieri prevăzute.
Actualele concedieri au loc în acelaşi timp cu numirea lui Jay Bhattacharya la conducerea agenţiei responsabile cu cercetarea medicală (NIH). Acest economist pus de Administrația Trump a recunoscut „impactul profund” al concedierilor „asupra funcţiilor administrative de bază ale NIH”.
SUA: concedieri masive în sistemul de sănătate, în plină criză sanitară
Această remaniere a agenţiilor americane de sănătate intervine într-un moment în care Statele Unite se confruntă cu o criză sanitară. A revenit ruleola, o boală gravă şi foarte contagioasă. A infectat peste 480 de persoane şi a provocat deja două decese. Sunt primele înregistrate în ţară din această cauză în ultimul deceniu.
Administraţia lui Donald Trump a lansat marţi un val masiv de concedieri în rândul funcţionarilor publici din cadrul Departamentului Sănătăţii. Concedierile ating și agenţiile de sănătate. Sunt parte din planul major de restructurare care implică eliminarea a 10.000 de locuri de muncă, relatează AFP.