SUA: Decongestionante comune retrase din farmacii. La noi?
În SUA, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) a propus eliminarea fenilefrinei, un ingredient din multe decongestionante folosite în mod curent pe cale orală pentru răceală, gripă, tuse, alergii și astm, transmite CNN.
Decizia FDA afectează aproximativ 80% dintre decongestionanatele orale. Propunerea FDA vizează doar formele orale ale medicamentului (tablete), nu și spray-urile nazale care conțin fenilefrină.
De altfel, FDA a anunțat încă în urmă cu un an că folosirea fenilefrinei sub formă de tablete este ineficientă.
Până la decizia finală, FDA acordă producătorilor timpul necesar pentru fie să reformuleze, fie să elimine de pe piată produsele medicamentoase orale ce conțin fenilefrină, a precizat dr. Theresa Michele , directorul Oficiului penru medicamente fără prescripție medicală din cadrul FDA.
Medicamentele Coldrex, Parasinus Theraflu sau Coldfexin sunt și în farmaciile din țara noastră, fiind folosite mai ales în sezonul virozelor. Aceste medicamente conțin fenilefrină și se eliberează fără rețeta medicului.
Potrivit, răspunsului Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din țara noastră, citat de Hotnews, ”la nivelul Uniunii Europene nu s-a discutat lipsa de eficacitate a fenilefrinei”.
Soluția salină…
Pentru congestia nazală, mai ales în cazul copiilor, se poate folosi o soluție salină, obținută prin dizolvarea unei cantități reduse de sare în apă. Cu 2-3 picături de soluție salină în fiecare nară a copilului, nasul va fi desfundat rapid. Mai mult, soluția salină are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că va elibera cavitatea nazală de virusuri și bacterii.
În timpul iernii, atunci când aerul din casă este foarte uscat, este indicată folosirea unui umidificator, pentru a regla nivelul de umiditate din aer. De asemenea, medicii recomandă hidratarea pentru prevenirea congestiei nazale.