SUA permit Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi teritoriul Rusiei: o schimbare semnificativă în politica externă

Publicat: 17 nov. 2024, 21:22, de Andrei Ceausescu, în Internațional , ? cititori
SUA permit Ucrainei să folosească armele americane pentru a lovi teritoriul Rusiei: o schimbare semnificativă în politica externă

Administrația Joe Biden a aprobat o decizie care va permite Ucrainei să utilizeze armele furnizate de Statele Unite pentru a ataca ținte pe teritoriul Rusiei, o mișcare ce reprezintă o schimbare majoră în politica SUA în cadrul războiului început de Rusia în februarie 2022. Potrivit surselor Reuters, această decizie vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat permisiunea de a folosi rachetele americane pentru a lovi obiective militare rusești din adâncul teritoriului inamic.

Această schimbare de politică survine într-un moment delicat, cu doar două luni înainte de preluarea mandatului de către președintele ales Donald Trump, care a fost critic la adresa asistenței americane acordate Ucrainei și a promis că va pune capăt rapid războiului. Deocamdată, nu se știe dacă Trump va revoca decizia după ce își va începe mandatul. În paralel, unii republicani din Congres au cerut relaxarea regulilor prin care Ucraina poate utiliza armamentul american, pentru a-i oferi mai multă libertate de acțiune în fața avansului trupelor rusești.

Decizia SUA ar putea avea un impact semnificativ asupra cursului războiului. Sursele citate de Reuters sugerează că primele atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune vor avea loc în zilele următoare, fără a oferi detalii precise din motive de securitate. Rachetele ATACMS, cu o rază de acțiune de până la 306 km, ar putea fi folosite pentru a lovi ținte din adâncul teritoriului rus, iar acest lucru ar putea afecta grav capacitățile de apărare ale Kremlinului.

Însă, această decizie riscă să escaladeze conflictul. Kremlinul a avertizat în repetate rânduri că o astfel de măsură ar echivala cu implicarea directă a NATO în războiul din Ucraina, având potențialul de a transforma natura conflictului într-un război direct între Rusia și statele aliate. În acest sens, președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 12 septembrie că orice autorizație acordată Ucrainei pentru a lovi teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acțiune ar însemna că „țările NATO sunt în război cu Rusia”.

Aceste avertismente sunt susținute și de ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, care a transmis un mesaj dur către oficialii americani, avertizând că o asemenea decizie ar putea atrage „consecințe fatale” pentru Statele Unite și aliații lor. Riabkov a subliniat că subestimarea gravității ripostei rusești ar putea duce la o escaladare periculoasă a conflictului.

Deși unii oficiali americani consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a lovi ținte adânc în Rusia nu va schimba semnificativ balanța războiului, această mișcare ar putea întări poziția Ucrainei pe câmpul de luptă și, eventual, în eventualele negocieri pentru un armistițiu. De asemenea, ar putea oferi Kievului o șansă mai mare de a-și proteja teritoriul și de a contracara avansurile rusești, într-un moment în care forțele rusești continuă să înainteze în estul și sudul Ucrainei.

Schimbarea de atitudine a Washingtonului vine într-un moment în care Rusia a apelat la trupe terestre din Coreea de Nord pentru a-și suplimenta forțele, ceea ce a stârnit îngrijorare în rândul liderilor occidentali.