SUA vor avea cel mai în vârstă președinte. Cum au ajuns doi septuagenari să candideze pentru Casa Albă

Publicat: 01 nov. 2020, 18:30, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
SUA vor avea cel mai în vârstă președinte. Cum au ajuns doi septuagenari să candideze pentru Casa Albă

Donald Trump și Joe Biden sunt principalii contracandidați la alegerile prezidențiale din SUA. Oricare dintre ei va câștiga, va deveni cel mai în vârstă președinte al Statelor Unite din istorie. Amândoi au peste 70 de ani

În vârstă de 74 de ani și obez clinic, Donald Trump a încercat pe tot parcursul campaniei electorale să-și demonstreze virilitatea. Și asta, cu toate că principalul său contracandidat este mai chiar mai în vârstă: Joe Biden împlinește 78 de ani luna viitoare.

Dacă Biden va câștiga alegerile, va deveni cel mai vârstnic președinte al SUA și va depăși recordul stabilit în urmă cu patru ani chiar de Donald Trump.

Statisticile sunt contraintuitive într-o societate care poate părea adesea obsedată de tinerețe. Dar, în ciuda dorinței americanilor de a avea persoane vârstnice și viguroase în fruntea țării, anul acesta au ajuns să aleagă între doi septuagenari.

„Sper că există o limită de vârstă”

„Sper că există o limită de vârstă”, a declarat anul trecut Jimmy Carter, care la 96 de ani este cel mai longeviv președinte american din istorie. „Dacă aș avea doar 80 de ani, dacă aș fi cu 15 ani mai tânără, nu cred că aș putea îndeplini atribuțiile pe care le-am avut când eram președinte. Trebuie să poți trece de la un subiect la altul și să te concentrezi la fiecare lucru și apoi să le așezi toate la un loc într-un mod cuprinzător”, a explicat fostul președinte american, potrivit The Guardian.

Carter avea 56 de ani când a fost învins de Ronald Reagan, care la 69 de ani a devenit, atunci, cea mai în vârstă persoană aleasă președinte.

Pe perioada celor două mandate ale sale, Reagan a avut un declin mental ușor și nu de puține ori, presa a scris că își pierde memoria sau se contrazice. La cinci ani după ce a părăsit funcția, a fost diagnosticat cu boala Alzheimer.

Rapoartele medicale, subiect de campanie

Conștient de îngrijorările privind vârsta sa, Joe Biden a publicat un raport medical în decembrie anul trecut, spunând că este un „bărbat sănătos, viguros, în vârstă de 77 de ani, care este apt să îndeplinească cu succes atribuțiile de președinte”.

De cealaltă parte, Trump, care a fost în mijlocul unor controverse privind falsificarea unor informații din raportul său medical, este „sănătos” conform rezultatelor ultimului său examen fizic, pe care Casa Albă le-a făcut publice în iunie.

Ironii de campanie privind vârsta candidaților

Amândoi candidații, în ciuda vârstei pe care o au, s-au atacat de-a lungul campaniei pe acest subiect.

În cadrul mitingurilor de campanie pe care le ține în toată țara, Trump îl numește pe contracandidatul său „Sleepy Joe” (N.R. Joe Somnorosul) și spune că acesta suferă de declin cognitiv, senilitate sau chiar demență.

De asemenea, el a postat pe Twitter un meme care spunea „Biden pentru rezident”, înfățișându-l pe democrat într-un scaun cu rotile așezat printre persoanele în vârstă dintr-un azil de bătrâni.

Biden a răspuns în aceeași manieră. „Vorbim de același tip care a crezut că atacul 9.11 este un atac 7-Eleven”, a spus el. „Vorbește despre demență? Tot ce le pot americanilor este să se uite la mine, să vadă ce am făcut și ce voi face. Uitați-vă la mine. Comparați capacitățile noastre fizice și mentale. Sunt fericit că am această comparație”, a continuat Biden.

De asemenea, criticii au sugerat că tacticile grosolane ale lui Trump ar putea fi văzute ca insulte de către votanții vârstnici și ar putea avea un recul.

Trump, Covid-19 și persoanele în vârstă

Vârsta lui Trump a fost dezbătută și mai mult la începutul lunii noiembrie, când a fost infectat cu noul coronavirus, boală care se știe că afectează grav persoanele în vârstă. El și-a revenit rapid și chiar și-a comparat starea fizică cu cea a lui Superman.

„M-am trezit și m-am simțit bine”, le-a spus Donald Trump susținătorilor la un miting de campanie din Arizona, vorbind despre spitalizarea sa din cauza COVID-19. „Le-am spus: ‘Scoateți-mă de aici’. Boom! Superman”, a declarat Trump în timp ce mima gesturile lui Clark Kent când își dădea jos cămașa pentru a deveni iubitul personaj de benzi desenate.

Trump s-a comparat cu Superman, dar apoi a transmis un mesaj video confuz: „Ne ocupăm de seniori. Nu sunteți vulnerabili, dar le place să spună că sunteți vulnerabili. Sunteți cel mai puțin vulnerabili, dar pentru acest lucru sunteți vulnerabili. La fel și eu”, au fost cuvintele greu de înțeles ale liderului de la Casa Albă.

Președinți democrați vs republicani, în funcție de vârstă

Raportat la criteriul vârstei, Joe Biden este un candidat atipic pentru democrați, având în vedere că partidul de stânga este obișnuit să dea candidați destul de tineri.

Ultimii cinci președinți democrați au fost John F Kennedy (43 de ani la preluarea mandatului), Lyndon Johnson (55), Carter (52), Bill Clinton (46) și Barack Obama (47).

Pentru republicani, Trump se potrivește cu un model mai familiar. Reagan avea 69 de ani, John McCain avea 71 de ani și Mitt Romney 65 de ani, când au fost aleși președinți.

Trump și Biden, departe de a fi „prea în vârstă”, la nivel mondial

Poate că Donald Trump și Joe Biden sunt bătrâni raportat la istoricul președinților americani, dar raportat la alți lideri mondiali, nu sunt nici pe departe.

Winston Churchill avea 76 de ani când a fost reales în funcția de prim-ministru britanic în 1951, iar Regina Marii Britanii, la 94 de ani, este cel mai în vârstă șef de stat din lume. Ea este urmată de Raúl Castro din Cuba, 89 de ani, Colville Young din Belize, 87 de ani, președintele camerunez , Paul Biya – 87 de ani și președintele libanez, Michel Aoun, la 85, conform Wikipedia.

Cursa pentru Casa Albă, marcată de candidați septuagenari

Nu doar Trump și Biden sunt mai în vârstă decât alți președinți dinaintea lor, dar și contracandidații lor din campaniile interne din partid aveau vârste înaintate.

Joe Biden a fost desemnat candidat al democraților după ce l-a învins pe Bernie Sanders.

Senatorul Bernie Sanders, acum în vârstă de 79 de ani, a arătat că vârsta nu reprezintă un obstacol și a avut numeroși susținători în rândul tinerilor democrați.

Un alt candidat la alegerile primare democrate a fost Michael Bloomberg. Miliardarul, fost primar al New York-ului, are la rândul său 78 de ani.

COVID-19 și opțiunile de vot ale persoanelor vârstnice

Este interesant faptul că pandemia de COVID-19 a schimbat raportul votului în cazul persoanelor în vârstă mai mult decât în rândul tinerilor.

Republicanii au primit cu 10% mai multe voturi ale vârstnicilor, decât democrații, la ultimele patru alegeri prezidențiale. Dar Covid-19 a lovit în mod deosebit acest grup – aproximativ patru din cinci americani uciși de virus au peste 65 de ani, – iar acest lucru pare să-i fi diminuat popularitatea lui Trump în rândul acestei categorii de vârstă.

Iar această schimbare s-ar putea dovedi critică în state precum Arizona și Florida, care au un număr mare de pensionari.

În acest sens, ambele echipe de campanie au investit masiv în reclame care vizează alegătorii mai în vârstă.