Sub comanda lui Predoiu, lipsă totală de transparență la Ministerul Justiției
Ministerul Justiției, primul care ar trebui să vegheze la respectarea legii în România, o încalcă în repetate rânduri. După ce pe ministrul Predoiu l-a luat gura pe dinainte și s-a antepronunțat cu privire la o soluție într-un dosar, acum sabotează accesul la informațiile de interes public. Lipsa de transparență se vede de cum intri pe site-ul instituției.
Conform Legii 544/2001 privind accesul la informațiile de interes public, instituțiile trebuie să afișeze pe site anumite informații pentru cetățeni. Pe site-ul Ministerului Justiției sunt aparent niște informații, dar în momentul în care dorești să le accesezi, nu au link.
Lista cuprinzând cadourile primite
Astfel, domnii de la Justiție nu vor să arate ”Lista cuprinzând cadourile primite conform Legii nr.251/2004 și destinația acestora”. Apare doar titlul pe site, dar el nu se poate deschide. Chiar și în cazul în care nu ar exista cadouri primite, acest fapt ar trebui menționat.
Alte informații ascunse de Ministerul Justiției sunt “Mecanismul de raportare a încălcării legii”, dar și „Planul de integritate al instituției”. Probabil, că în opinia specialiștilor de la Justiție, cetățenii nu ar trebui să știe ce mecanisme au pentru a raporta încălcări ale legii. Nu trebuie să știe nici cum se gestionează integritatea angajaților în Ministerul Justiției.
Declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor
Un alt aspect pe care nu-l respectă Ministerul Justiției este afișarea declarațiilor de avere ale secretarilor de stat și pe cea a ministrului, pe site. Unele dintre ele se pot găsi totuși pe portalul ANI sau în cazul ministrului pe site-ul Guvernului. Conform Memorandumului „Creșterea transparenței și standardizarea afișării informațiilor de interes public”, publicat pe site-ul Guvernului, instituțiile trebuie să afișeze declarațiile de avere ale demnitarilor.
Doar spre exemplificare, secretarul de stat PNL George-Bogdan Ilea nu și-a publicat declarația de avere pe site-ul ministerului. Din cea postată pe site-ul ANI, rezultă că este membru în mai multe Consilii de administrație sau de supraveghere. De la acestea, pe lângă salariul de secretar de stat, încasează indemnizații consistente. Conform, declarației de interese, el este sau a fost membru în consiliile de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților ANRP Compania Națională de Investiții S.A. sau CFR Călători.
Probabil pentru domnul Ilea nu este important să fie transparent nici pentru “aceste ființe ale societății”, nici pentru alți semeni ai dumnealui. De curând, într-un mesaj de 8 martie dedicat femeilor, transmis către presă și apoi publicat pe pagina sa de Facebook, oficialul guvernamental a dat cu bâta în baltă. „Femeile! Lumea va fi un loc mai frumos în care să trăim dacă vom începe să respectăm aceste ființe ale societății”, a transmis Bogdan Ilea.
Lipsa de transparență se vede chiar și la Registrul Unic al Transparenței Intereselor
Nici la capitolul Registrul Unic al Transparenței Intereselor, Ministerul Justiției nu stă prea bine. De la începutul lunii februarie, se pare că reprezentanții conducerii MJ nu au mai avut niciun fel de activitate. Putem trage concluzia că au primit salariul degeaba sau că întâlnirile dumnealor nu sunt pentru ochii cetățenilor.
Citește și: Ministrul Predoiu neagă că ar fi zburat la Business Class pe banii Statului