Sub-varianta Omicron înaintează. Nu este neapărat un semn rău, dar trebuie să fim vigilenți!
O sub-variantă a Omicron, numită BA.2, câștigă teren în tot mai multe țări. Datele venite din Danemarca, unde această sub-variantă este deja responsabilă de jumătate din noile cazuri de infecții, nu indică și o creștere a numărului pacienților spitalizați. La Amsterdam, BA.2 înregistrează între 2% și 4% infectări, transmite ”7sur7”.
BA.2 nu este o nouă variantă a virusului, ci un fel de ”frate geamăn al Omicron”. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, Omicron are trei sub-variante: BA.1, BA.2 și BA.3. La sfârșitul anului, peste 99% din infecțiile cu Omicron studiate erau de tipul BA.1.
Totuși, BA.2 câștigă teren în toată lumea. Este concluzia care reiese din datele din Danemarca, unde Statens Serum Institute a anunțat, recent, că BA.2 a trecut de la 20% la 45% din totalul infecțiilor înregistrate de la sfârșitul lunii decembrie și jumătatea lunii ianuarie. BA.2 devine, de asemenea, mai frecventă în Norvegia, în Anglia și în India.
BA.2 împarte unele mutații genetice cu BA.1, dar nu în totalitate. Modificările genetice observate sunt normale la coronavirusuri.
Ce avanaj prezintă BA.2
BA.2 a fost detectată și în Olanda. Chantal Reusken, virusologul la Institutul național olandez pentru sănătate publică și mediu (RIVM), a scris pe Twitter că, între sfârșitul lui decembrie și începutul lunii ianuarie, procentul a trecut de la 0,06 la 0,66%. Cifre mai recente de la Amsterdam arată că BA.2 este până acum la originea a 2%-4% din infecții, declară virusologul din echipa pentru gestionarea epidemiilor (OMT), Menno De Jong (Amsterdam UMC).
BA.2 trebuie să aibă un avantaj de evoluție pentru a înlocui BA.1, așa cum se poate observa într-un anumit număr de țări, declară M. De Jong. ”Dar nu știm cu precizie care este acest avantaj. Poate că BA.2 este mai dotat în a ocoli imunitatea actuală, poate se fixează mai bine pe celulele respiratorii ale nasului, ceea ce îl face mai infecțios. Cercetările ar trebui să ne spună acest lucru”.
De asemenea, studiile ar trebui să aducă dovezi în legătură cu BA.2 despre eficacitatea vaccinurilor și numărul pacienților spitalizați.
Institutul danez pentru sănătate publică și mediu se așteaptă ca vaccinurile să continue să ofere o bună protecție contra formelor grave după infectarea cu BA.2. Primele rezultate ale studiului nu indică diferențe între numărul spitalizarilor provocate de BA.1 și BA.2, potrivit Statens Serum Institute.
Nu mă aștept ca diferențele să fie foarte mari între BA.1 și BA.2, a declarat M. De Jong. „Totuși, nu este posibil să dăm garanții pe acest subiect”.
Nu este neapărat un semn rău că Omicron încăevoluează”, subliniază M. De Jond. Atât timp cât el evoluează într-o direcție bună. Probabil, pe termen lung, acest virus va evolua spre un coronavirus, despre care noi știm deja patru exemplare. Dar nu este o certitudine. Și, din păcate, acest virus ne-a surprins în mai multe rânduri, așadar trebuie să fim vigilenți, recomandă M. De Jong.