Subvenții de peste 59 milioane lei pentru apicultori. 50% din fonduri vin de la UE
Apicultorii au primit un sprijin financiar de peste 59,2 milioane de lei, alocat prin Programul Naţional Apicol (PNA) pentru anul 2021, fonduri de care au beneficiat 7.083 producători şi 14 forme asociative legal constituite, anunță Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Din această sumă plătită integral, la acest moment, 50% constituie contribuţia Uniunii Europene la programele apicole naţionale.
Valoarea sprijinului financiar alocat pentru anul 2021 a fost stabilită prin Hotărârea de Guvern nr.339/2020 privind aprobarea PNA pentru perioada 2020-2022. Măsurile/acţiunile cuprinse în Program pentru care s-a plătit sprijin financiar în anul 2021 au fost defalcate pe cinci sectoare principale, începând de la asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, raţionalizarea transhumanţei/stupăritului pastoral, până la măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune şi pe îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă.
Cum pot fi folosiți banii
Astfel, pe asistenţa tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori, au fost finanţate: consultanţa în apicultură; promovarea apiculturii şi a produselor apicole; organizarea de cursuri de perfecţionare în apicultură; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru procesarea mierii; achiziţia de către formele asociative de echipament pentru ambalarea mierii.
Sprijinul poate fi folosit și pentru achiziţionarea de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei în cadrul măsurii de combatere a agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei.
În cadrul măsurii de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniune, fondurile alocate au avut ca destinație achiziţionarea de mătci şi/sau familii de albine, achiziţionarea de produse proteice solide pentru familii de albine de către stupinele de elită şi de multiplicare, precum și cumpărarea de accesorii apicole de către stupinele de elită şi de multiplicare.
De asemenea, s-au mai putut deconta analizele fizico-chimice/reziduuri care să ateste calitatea mierii pe ultimul segment din PNA, cel care vizează îmbunătăţirea calităţii produselor în vederea unei mai bune valorificări a produselor pe piaţă.
Potrivit datelor APIA, în cadrul PNA 2021 au fost depuse un număr de 7.165 cereri de plată din care fost aprobate un număr de 7.097 de cereri.
Programul Naţional Apicol pentru perioada 2020 – 2022 are drept scop îmbunătăţirea producţiei şi comercializării produselor apicole prin acordarea apicultorilor de sprijin financiar.