Subvenții egale pentru fermierii din UE. Schimbare majoră în noua PAC

Publicat: 26 mai 2024, 12:00, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Subvenții egale pentru fermierii din UE. Schimbare majoră în noua PAC
AFIR

Fermierii români primesc cele mai mici subvenții din UE, o realitate pe care o știe toată lumea, inclusiv Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură. Acesta promite schimbări majore chiar după alegerile europarlamentare din 9 iunie, fiind posibil ca după 2027 să se ajungă chiar la egalizarea subvențiilor în UE.

Până la egalizarea ajutoarelor pentru agricultori, un prim pas ar fi acordarea unor subvenții cu 30% mai mari, lasă să se înțeleagă Janusz Wojciechowski, comisarul european pentru Agricultură, al cărui mandat se află pe ultima sută de metri.

„Media plăţilor directe în UE este de acum 256 euro/ha. Este un decalaj mare între nivelul din Romania şi media din UE, dar soluţia problemei este egalizarea plăţilor directe, va fi posibilă doar dacă avem decizia de a majora bugetul. Intenţia mea este să fac tot ceea ce e posibil”, a declarat, pentru Observator News, Janusz Wojciechowski, comisar european pentru Agricultură.

Comisarul european recunoaște că fermierii români au cele mai mici subvenții din UE. Adevărul este că așa s-a negociat la momentul aderării la UE sau atât au putut să obțină autoritățile de la acel moment. La acest moment, suma maximă pe care o pot primi  agricultorii de la noi este undeva la 210 euro/ha, față de 310 euro/ha în Franța sau Germania sau 265 de euro/ha în Spania, însă nu toată lumea poate să îndeplinească cerințele pentru atingerea acestui prag.

„România este țara cu cele mai mici subvenţii pentru fermieri. Este timp suficient să terminăm această situație nedreaptă şi înţeleg pe deplin această cerere şi plângerile lor”, a precizat comisarul european.

Acum, speranțele se leagă, în primul rând, de viitorul buget al Politicii Agricole Comune (PAC) începând cu 2027, mai ales că se vorbește de egalizarea subvențiilor. Negocierile au început deja, iar oficialul mai spune că, din 2027, toţi cultivatorii din UE ar putea primi plăţi egale.