Suflarea nasului agravează simptomele răcelii !?
Suflarea nasului în mod excesiv poate provoca o presiune asupra mucusului, adică o împingere a acestuia înapoi în sinusuri, agravând simptomele răcelii, explică dr. Peter Filip, rinolog și chirurg ORL la Centrul Medical al Universității Rush din Chicago.
Nasul produce mucus zilnic. Când suntem răciți, nasul îngroașă mucusul cu scopul de a prinde mai ușor virusurile. Suflarea nasului „oferă o ușurare temporară, dar există modalități mai eficiente de a elimina mucusul, cu efect pe termen lung”, spune dr. Filip, pentru CNN.
Medicii pentru nas, gât și urechi, sau ORL (Otorinolaringologie), fac două recomandări: folosirea spray-urilor cu apă sărată și dacă totuși ne suflăm nasul să evităm să o facem excesiv.
Potrivit unui studiu realizat în anul 2000, cercetătorii au pus un colorant în nasul unor persoane pentru a urmări traseul mucusului atunci când suflăm cu forță. Scanările imagistice au indicat faptul că acel colorant revenea din cavitatea nazală în sinusuri.
În timp ce niște mucus a fost eliminat, există un efect de împingere a acestuia înapoi în sinusuri, tocmai acolo unde nu este de dorit să se ducă, explică dr. Filip. „Este posibil ca asta să provoace agravarea unei infecții”, mai adaugă acesta.
Dureri de urechi
Dr. Kanwar Kelley, medic ORL din California, cofondator al Side Health, spune că lichidul din sinusuri ar putea ajunge prin trompa lui Eustachio în urechea medie. Presiunea lichidului în urechea medie poate provoca ruptura timpanului, permițând bacteriilor și virusurilor să pătrundă în ureche și să provoace aici o infecție.
Sângerări nazale
Suflarea forțată a nasului poate duce la deteriorarea vaselor de sânge și, implicit, la sângerări, menționează dr. Filip. Când mucoasa este inflamată sau uscată, vasele de sânge sunt mai sensibile și se pot sparge cu ușurință din cauza suflării cu forță a nasului.
În plus, suflarea excesivă a nasului de mai multe ori pe zi provoacă o iritare suplimentară a interiorului nasului, ceea ce duce la inflamarea mai accentuată a mucoasei nasului și la sângerări nazale. De asemenea, folosirea batistelor aspre și suflatul repetat al nasului măresc riscul de sângerări nazale.
Dr. Kelley atrage atenția și asupra riscului de vestibulită nazală, o infecție bacteriană care se manifestă prin apariția unor coșuri roșii sau albe la deschiderea nărilor. Prin suflarea repetată și forțată, zona nărilor se irită și apar mici leziuni care oferă bacteriilor posibilitatea de a provoca o infecție. De obicei, Staphylococcus aureus este bacteria care provoacă vestibulită nazală.
Modul corect de a ne sufla nasul
Dacă ai secreții în nas, ele trebuie eliminate. Pentru aceasta, dr. Kelley recomandă plasarea unui deget pe o nară apăsând ușor pe ea și apoi să suflăm ușor pentru ca mucusul din cealaltă nară să fie eliminat. Apoi, repetăm cu cealaltă nară. De asemenea, medicul ne sfătuiește să folosim batiste moi, hidratate, pentru a preveni iritația exterioară a nasului.
Dr. Kelley mai recomandă decongestionantele nazale care conțin fenilefrină și oximetazolină pentru a atenua congestia. Dar medicul subliniază că decongestionantele nu trebuie folosite mai mult de trei zile, deoarece utilizate în exces sunt mai puțin eficiente. Totodată, folosirea excesivă a spray-urilor topice poate provoca o rinită medicamentoasă.
Compresele calde pe față și aburii pot să ajute la fluidizarea mucusului și la eliminarea ușoară, în mod natural a acestuia, mai spune dr. Kelley.