Summit B9: Președinții statelor prezente subliniază necesitatea întăririi flancului estic al NATO
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri că în cadrul Summitului B9 a avut loc un schimb de opinii „de substanţă” între liderii participanţi cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi despre răspunsul aliat la acestea.
„Am avut astăzi un schimb de opinii de substanţă cu privire la evoluţiile recente de securitate, dar şi privind răspunsul aliat la acestea, mai ales în pregătirea deciziilor de la Summitul NATO de la Madrid. Dialogul de astăzi a evidenţiat, o dată în plus, angajamentul nostru ferm de a contribui activ la realizarea obiectivelor NATO. Am subliniat şi în acest context necesitatea ca viitorul concept strategic al NATO să reflecte cât mai adecvat şi realist noi parametri de securitate, să acorde prioritate apărării colective, să definească Rusia ca ameninţare şi să consolideze Alianţa pe toate palierele pentru a face faţă tuturor provocărilor din prezent şi din viitor. Apărarea colectivă este şi trebuie să rămână sarcina fundamentală, prioritară a NATO. Legătura transatlantică şi articolul 5 al tratatului de la Washington fac din NATO cea mai puternică alianţă politico-militară din istorie”, a arătat preşedintele, în cadrul declaraţii de presă.
Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 – Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria – s-au reunit vineri, la Palatul Cotroceni, într-un summit găzduit de preşedintele Klaus Iohannis şi de omologul polonez, Andrzej Duda, ca iniţiatori ai acestui format. La reuniune a participat online şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Președintele Poloniei cere mai multe trupe NATO
Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat vineri, la Bucureşti, la finalul Summitului B9, că ţările participante îşi doresc „o prezenţă avansată mai puternică a NATO” în regiune, care să fie o „apărare avansată”.
„Suntem în prima linie a frontului (…), ochii NATO sunt asupra noastră”, a spus el.
Andrzej Duda s-a referit la concluziile Summitului de la Bucureşti.
„Vrem să ne asigurăm că există o prezenţă avansată mai puternică a NATO”, a punctat preşedintele Poloniei, adăugând că îşi doreşte în acest sens o „apărare avansată”, nu doar o „prezenţă avansată”, astfel grupurile de luptă să fie ridicate la rang de brigadă. Preşedintele Poloniei a explicat că o brigadă cuprinde minim 3.000 de militari.