Summitul Consiliului European a anunțat suspendarea efectivă a aderării Georgiei la Uniunea Europeană. „Georgia a fost exclusă din procesul de aderare” se precizează în documentul publicat pe site-ul Consiliului European.

Se subliniază că Consiliul European confirmă disponibilitatea UE de a sprijini poporul georgian pe drumul său european. În același timp, aceștia și-au exprimat din nou „îngrijorarea serioasă” cu privire la modul de acțiune al guvernului georgian, care contrazice valorile și principiile pe care se bazează Uniunea Europeană.

„Consiliul European reamintește că un astfel de curs pune în pericol calea europeană a Georgiei și oprește de facto procesul de aderare la UE . Acesta solicită Georgiei să realizeze reforme democratice, cuprinzătoare și durabile, în conformitate cu principiile principale ale integrării europene. Consiliul European va continua să monitorizeze îndeaproape evoluția situației”, se arată în document.

Alegeri parlamentare libere și corecte

În plus, Euroconsiliul se așteaptă ca viitoarele alegeri parlamentare din Georgia să fie libere și corecte și să se desfășoare în conformitate cu standardele internaționale și cu acces nestingherit pentru observatorii electorali internaționali și naționali.

„Consiliul European confirmă sprijinul neclintit al Uniunii Europene pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Georgiei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional. Subliniază angajamentul neclintit al Uniunii Europene pentru soluționarea pașnică a conflictului și politica sa de nerecunoaștere și aliniere”, a adăugat documentul.

Georgia nu va putea deveni membră a UE

Georgia nu va putea deveni membră a UE dacă acolo este un sistem de partid unic fără opoziție politică. O astfel de declarație a fost făcută de ambasadorul UE la Tbilisi, Pavel Herchynskyi. Potrivit diplomatului, UE va introduce și sancțiuni împotriva Georgiei dacă aceasta continuă să se îndepărteze de democrație.

De remarcat că în iulie a devenit cunoscut faptul că SUA suspendă ajutoarele acordate guvernului georgian în valoare de peste 95 de milioane de dolari din cauza legii „agenților străini”, pe care Washingtonul o consideră antidemocratică.

Potrivit Reuters, Uniunea Europeană a înghețat, de asemenea, aproximativ 30 de milioane de euro în ajutor militar pentru Georgia.

Georgia ar putea pierde, de asemenea, toată asistența financiară din partea Uniunii Europene dacă autoritățile țării nu își schimbă cursul și încep din nou să se apropie de comunitate. Ambasadorul UE în Georgia, Pavel Gerchinsky, le-a spus reporterilor despre acest lucru.

„Georgia a pierdut deja 121 de milioane de euro din ajutoare și asta se aplică doar programelor actuale de ajutor. Dacă traiectoria guvernului nu se va schimba, din păcate, Georgia va pierde din ce în ce mai mult. Dacă georgienii vor decide la alegeri să nu-și continue drumul către UE. Uniunea, Georgia va pierde orice asistență financiară”, a spus Gerchinsky.