„Sunt gata să mă duc pe ISS”. Astronauta italiană pregătită de zbor
Samantha Cristoforetti, astronauta italiană a Agenției Spațiale Europene (ESA), va zbura într-o nouă misiune la bordul Stației Spațiale Internaționale.
Totul se va petrece în 2022, potrivit ESA. Va fi vorba despre a doua ședere pe ISS a astronautei, care a stabilit recordul pentru cea mai lungă ședere în spațiu pentru o femeie în misiune.
În 2014 şi 2015, ea a petrecut 199 de zile de orbită. „Sunt gata să mă duc pe ISS (…) care este ca a doua mea casă”, a declarat Samantha Cristoforetti într-o conferință de presă, adăugând că astronauții ESA se gândesc deja la următorul pas, respectiv Luna.
Gateway, o stație spațială ca-n filme
Pe ISS, astronauta va continua „activitatea esențială a oamenilor de știință europeni pe orbită”. În special, va putea lucra la noul modul științific rus, MLM, care ar putea ajunge la staţie în iulie.
Agenția europeană participă la programul american Artemis care vizează mai întâi înființarea Gateway, o stație spațială pe orbita satelitului Pământului, înainte de a trimite astronauții acolo. Această participare „îi garantează Europei trimiterea a trei dintre astronauții săi pe Gateway în acest deceniu”, a reamintit David Parker, directorul explorărilor umane și robotice ale ESA, în timpul unei conferințe de presă.
E fost pilot de vânătoare
Primele zboruri către Lună, în jurul anului 2025, vor fi rezervate generației actuale de astronauți, căreia îi aparține şi Samantha Cristoforetti. În vârstă de 43 de ani, acest fost pilot de vânătoare este prima femeie italiană astronaut.
„Samantha este un exemplu de urmat pentru toți cei care solicită în prezent să devină astronauţi în cadrul recrutării anunțate recent de ESA”, a comentat directorul general al Agenției Spațiale Europene, Josef Aschbacher.
Samantha Cristoforetti, care va decola în primăvara anului 2022 pe o rachetă comercială încă neprecizată, potrivit surselor, va prelua ştafeta de la astronautul austriac ESA Mathias Maurer, care urmează să ajungă pe ISS în octombrie 2021.
La rândul său, va prelua ştafeta de la astronautul francez Thomas Pesquet, care urmează să intre pe orbită pe 20 aprilie.