Sunt normale schimbările bruște ale temperaturii în România? Când își intră primăvara în drepturi
Luna martie a acestui an a fost caracterizată, cel puțin până acum, de schimbări bruște ale vremii. Potrivit meteorologilor, ultimii ani s-au confruntat cu fluctuații ale temperaturii, la nivel mondial, cauzele fiind diverse.
Climatologul Roxana Bojariu este de părere că, în ceea ce privește țara noastră, aceste schimbări bruște ale vremii sunt destul de normale, într-un anotimp de tranziție cum este primăvară și că nu sunt îngrijorătoare.
„Primăvara este un anotimp de tranziție șI prin natura ei, are un caracter de instabilitate mult mai mare decât iarna sau vara, pentru acum avem de-a face cu o reconfigurare a tipurilor de circulație dinspre iarna spre sezonul cald.
Situație meteo deosebită
Climatologul a mai subliniat că amplitudinea acestor treceri de la un regim de vreme, la altul este mare, mai ales în ultimii ani.
Putem avea astfel de fenomene caracteristice atât sezonului rece cât și celui cald și fluctuațiile sunt mult mai prezente decât în anotimpurile de iarnă și de vară”, a explicat Roxana Bojariu la B1 TV.
„Vă aduc aminte că, în urmă cu trei sau patru ani, am avut un viscol în Moldova, chiar în a doua jumătate a lunii aprilie și atunci într-adevăr a fost o situație deosebită pentru ca eram mult mai aproape de sezonul cald”.
Desigur, în acest moment întrebarea care se află pe buzele tuturor este „Când vine primăvara în România?”. Roxana Bojariu ne asigură că din acest weekend primăvara își va intra în drepturi.
E clar că ne îndreptăm spre vreme frumoasă
„De sâmbătă începe să se încălzească, ne apropiem de regimul termic normal, în sud vom avea probabil temperaturi ușor mai ridicate, mai ales luni și din a doua parte a săptămânii viitoare ne așteptăm la temperaturi mult mai generoase decât pana acum.
Nu e ceva neobișnuit faptul ca am avut și episoade mai reci. Primăvara este un anotimp mai capricios, dar vremea bună va veni, chiar dacă vom mai trece pana atunci prin câteva episoade de ploaie”.
Climatologul conchide că la munte vom mai avea ninsori și vânt care viscolește ninsorile, dar în rest e clar că ne îndreptăm spre o vreme frumoasă, cu temperaturi ridicate.
Una dintre cele mai mari provocări
Pe de altă parte, frecventele schimbări climatice au atras în ultima vreme și atenția forurilor europene.
„Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea în prezent. Nu este o problemă pe care să o putem amâna până când vom avea mai mult timp sau mai mulți bani.
Suntem datori cu toții să acționăm pentru a opri înrăutățirea climei. De măsurile pe care le luăm acum depinde cum va arăta lumea noastră peste 10, 20 sau 50 de ani. Pentru o climă mai bună și un viitor mai bun va fi necesar să facem cu toții un uriaș efort comun: oamenii, guvernele, companiile, școlile și alte organizații”, spune Miguel Arias Cañete, comisarul UE pentru politici climatice și energie.