Suntem dependenți de import pentru mâncarea zilnică: de la roșii, ceapă, varză, până la carnea de porc
Trebuie să importăm roșii, ceapă, varză.., dar și carne de porc pentru acoperirea cererii, deoarece doar necesarul de ouă și carne de oaie și capră este asigurat din producția proprie, arată INS.
Datele oferite de Institutul Național de Statistică (INS) arată că producția a scăzut cu aproximativ 12% în 2022 comparativ cu 2021, la legume, leguminoase boabe și pepeni.
Dar deja ne-am obișnuit cu rădăcinoase, roșii, ceapă, varză, cartofi din import. Este soluția la care se apeleaza din cauza scăderii alarmante a producției interne în 2022, față de 2021.
De importuri avem nevoie și la fructe: struguri, prune, cireșe și vișine, piersici, sector în care producția internă a scăzut de la 68,8% în 2021, la 64,4% în 2022.
Cauzele sunt multiple: scăderea fondurilor alocate acestor sectoare, creșterea prețului la energie, scăderea unităților de procesare, dar și modificările climatice.
Peste 750 de mii de tone este producția anuală de roșii de câmp și solar a României. În sezon, fermierii sunt nevoiți să arunce producția în surplus, deși există câteva unități de procesare a roșiilor, care utilizează însă tomate de import. Unde mai pui că România cumpără tomate de peste 113 milioane de euro anual și exportă de doar un million de euro pe an, explică, pentru Panorama, un producător.
În premieră, producția internă de carne de porc a scăzut sub 50%, restul fiind importat din Spania, Germania și Ungaria. Producția internă de carne de porc a scăzut dramatic din cauza pestei porcine, România fiind practic dependentă de importuri.
Totuși, în ultima perioadă, se observă o îmbunătățire a ofertei interne de carne de pasăre.